Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Wij

Actueel 855 keer gelezen

Zo. De jaarwisseling ligt weer achter ons. De doden zijn geborgen, gewonden verzorgd, de schade wordt geïnventariseerd. Het zijn van die gelegenheden dat je blij bent dat je geen burgemeester bent. In een grote gemeente kun je dan het best maar voorbereid zijn op allerlei vormen van calamiteiten – zeker als je brandstapels ter hoogte van flatgebouwen in de fik laat steken. Maar ook in kleinere gemeenten kan het ineens gigantisch misgaan. En wat moet je dan als burgemeester? Aanpakken? Daar moet je altijd mee uitkijken bij tradities. Voor je het weet, komt het volk – wij dus – in opstand. Tradities zijn nou eenmaal tradities, dus heilig.

Pas op, voor je het weet mag er niets meer, niet eens meer op oudejaarsavond. Geen vuren meer stoken midden op straat, geen afvalbakken meer slopen, geen vuurwerk meer gooien naar omstanders of voorbijgangers met of zonder hond, ja er gaan zelfs stemmen op dat je helemáál geen vuurwerk meer zou mogen afsteken. Omdat ook legaal vuurwerk soms vingers of ogen kost en in ieder geval een gigantische puinhoop veroorzaakt. Maar je moet toch wát over hebben voor de pret? Die oogchirurgen zijn zo knap tegenwoordig. En de rotzooi op straat wordt de volgende dag toch vanzelf weer opgeruimd? Je hebt altijd azijnzeikers, die alles willen verbieden en dichttimmeren met regeltjes.

Daar moest ik aan denken toen ik op drie januari een veegwagen door de wijk zag manoeuvreren. De grote opruimronde werd op nieuwjaarsdag al gehouden. Maar nu was daar iemand bezig om de laatste restjes weg te werken. Hij reed strak langs de trottoirbanden om de goten leeg te maken. Bij parkeerhavens maakte hij ingewikkelde steekjes om ieder hoekje en gaatje mee te nemen. Het lukte prima, alleen de verfresten kreeg hij niet van de straatstenen afgeveegd. Die zullen pas de komende maanden langzamerhand met regenwater het riool inspoelen.

Hoe hoog zal het bedrag zijn dat er dit jaar mee gemoeid is om alle schade en rommel weg te werken? Gelukkig gaat daar niemand over morren. We zijn al lang blij dat de oudejaarsnacht hier 'rustig' is verlopen, zonder calamiteiten zoals elders in het land. Bovendien wordt alles gewoon betaald van gemeenschapsgeld. Hoewel? Daar houden wij ook niet van. Hoge gemeentelijke belastingen, waar zijn die nou helemaal voor nodig? Wat doen 'ze' toch allemaal van ons geld? Op drie januari was het even goed zichtbaar: veegwagens die de hele dag door de wijk trokken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.

Enerzijds willen wij niet lastig gevallen worden met regeltjes, anderzijds willen we ons wel beschermd voelen. Mochten er ooit gewonden vallen bij het carbidschieten, de gemeentelijke vuurwerkshows of kerstboomverbrandingen, dan zullen er zeker vragen gesteld worden. Hoe het zat met de vergunning? Hield iedereen zich wel aan de afspraken? Waar was de politie? De brandweer? De ambulances? En wat zal er gebeuren wanneer iemand een hartstilstand krijgt tijdens de nieuwjaarsduik? Collectieve verontwaardiging. Mensen midden in de winter de zee in laten lopen met alleen een ijsmuts op? Onverantwoord!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant