Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Afval

Actueel 316 keer gelezen

Weet u de afvalstromen van uw huishouden in goede banen te leiden? Waar laat u het kuipje van de boter, het kartonnen melkpak, bierdopjes en schroefdeksels? In de zak voor plastic afval? Dat is goed! Hier in huis hebben we er nog steeds moeite mee. Het onderwerp afvalscheiding kan zelfs tot verhitte discussies leiden. Waarom zou je karton bij het plastic afval doen? Okee, voor de geplastificeerde binnenkant. Dat kan ik onthouden. Maar dan mag een melkpak nog steeds niet zonder meer in die plastic zak gegooid worden. Daar gaat nog een heel ritueel aan vooraf. Hij is toch wel goed leeggeschonken? Nee, schoonspoelen hoeft niet. Wél eerst platvouwen en vervolgens de dop er weer op.

Dat bierdopjes, drankblikjes en schroefdeksels in dit proces ook onder plastic vallen, is al heel wat moeilijker te onthouden, want onbegrijpelijk voor een leek. Gewoon domweg uit het hoofd leren dus. Conservenblikjes horen ook in dat rijtje thuis. Maar pas op: niet zomaar wegwerpen. Eérst het deksel naar binnen vouwen.

Glas lijkt een makkelijker verhaal. Onterecht. Ren je als hardwerkende Nederlander 's avonds nog even snel naar de glasbak, dan moet je opletten dat je géén kapotte ovenschaal, drinkglas, bloemenvaas of spaarlamp meeneemt. Die zijn dan wel van glas, maar ze mogen er niet in. Wél de metalen deksels van de doperwtenpotjes. Weer niét als ze van plastic zijn. Bent u er nog?

Deze week vond ik mezelf terug met een vensterenvelop in de hand. Een papieren envelop. Was dat venster van plastic? Even de binnenzijde van de envelop geïnspecteerd. Dat zag er niet uit als zuiver papier. Geplastificeerd soms? Dan mag het niet bij het oud papier! Maar of papier bij het plastic mag? Ik twijfelde. Met gewoon logisch nadenken kom je er niet uit, zie boven. Voorzichtig scheurde ik het venster los. Dat kon mooi in de plastic zak. Maar de rest? Ik aarzelde nog steeds. Hield het geval tegen het licht. Het glansde verdacht. Nee, dit kon niet veilig bij het papier, die verantwoordelijkheid kon ik niet op me nemen. Hup, naar de grijze bak met het restafval. Weg ermee.

Hoewel ik nog steeds kamp met twijfelgevallen waar ik enorm onzeker van word, durf ik wel te stellen dat we inmiddels het afvalscheidingsproces in grote lijnen onder de knie hebben. Maar binnenkort wordt alles op zijn kop op gezet. Dan gaan we 'omgekeerd' afval inzamelen.

Paniek in de tent! Wat nu weer? Voortaan moeten we bijvoorbeeld restafval zelf in een daarvoor bestemde container gaan dumpen, net zoals we nu met glas doen. Zou ik geen probleem vinden, ware het niet dat ik bij die bezigheid altijd wordt lastiggevallen door voorbijgangers met lollige opmerkingen. 'Nou nou, zo zo!' 'Jij weet er wel raad mee!' 'Feestje gehad?' Waar bemoeien die lui zich mee? Al zou ik me iedere dag klem zuipen aan de champagne. Mág het? Respect voor mijn privacy, graag!

Zodra ze met hun restafval op pad moeten, ga ik ze terugpakken. 'Zo, wat heb jij daar allemaal bij je? Toch geen melkpakken? Conservenblikjes? Oude kranten? Bierblikjes? Snoeiafval? Batterijen? Lampen? Verfresten? Overgebleven medicijnen? Jij weet er wel raad mee!'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant