Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Afvalscheiding

Actueel 144 keer gelezen

Foto in de krant: wethouder van Brielle, manmoedig glimlachend bij een vuilcontainer. Geen pretje, zo'n promotie-actie. Want je zal er maar staan. Vertegenwoordiger van een partij die niet bepaald voorop liep in de strijd voor een beter milieu. De partij die nog steeds vindt dat snelheidscontroles er alleen zijn voor verkeersveiligheid en niet om milieudoelstellingen te halen. Hard rijden is 'een stuk prettiger', volgens het partijprogramma. En het klimaatakkoord moet je natuurlijk niet zomaar gaan uitvoeren, aldus Dijkhoff. Lokaal is de VVD gelukkig meestal veel groener dan haar voorman.

Op een dag is het zover: je gemeente gaat over tot omgekeerd afval scheiden. En dan breekt de hel los. De verontwaardiging is niet van de lucht. Want die containers! Die zijn poeplelijk, met hun felgekleurde deksels. Ze verpesten het straatbeeld. Roze koppen zijn monsterlijk, maar dit is pas écht erg. En dan die flubberkwaliteit. Bij windkracht twee beginnen de deksels al zodanig te klepperen dat horen en zien je vergaat. Wat als er straks lege containers door de wijken waaien? Want dat kán, met deze lichtgewichtjes. Het kan zomaar gebeuren dat mensen net een verdraaid lange wandeling aan het maken zijn met hun restafval onder de arm naar een verafgelegen ondergronds inzamelingspunt en dat ze dan geraakt worden door zo'n los rondwaaiend kleurvat. En dat ze dan ook nog het hele roteind weer terug moeten, omdat ze hun toegangspasje zijn vergeten. Als ze het tenminste ooit krijgen. Want ze hebben het dus nog niet hè, dat pasje.

Ik kan me zo voorstellen dat je je op zo'n moment als wethouder wanhopig afvraagt: waar zijn nou ineens al die linkse wollensokken milieuridders gebleven? Zijn ze plotsklaps hun principes vergeten, nu ze een eindje moeten lopen? Kóm je eens met een milieumaatregel, krijg je dit.

Beste Briellenaren, heb mededogen, houd op met schelden en wees creatief. Stop met dat geklaag over ruimteproblemen. Drie à vier containertjes per woning, wat is dat nou helemaal? Dat moet toch makkelijk lukken. Doe wat terrasmeubilair weg en gebruik ze als tuintafels. Houd je niet van de kleurstelling, brei dan een paar mooie dekselhoezen. Bevestig meteen wat klittenband langs de randen, dat helpt tegen het geklepper. Stevig anker eronder tegen het wegwaaien en klaar.

Dan de wandeling met het restafval. Dat is juist goed voor u! Het advies van de gezondheidsraad is om meer te bewegen. Neem het op in de dagelijkse routine. Niet wachten tot je een volle vuilniszak hebt, gewoon iedere avond na het eten even met z'n allen naar de ondergrondse. Ook goed voor de sociale cohesie in de gemeenschap. En dat zakje van die buurvrouw van zevenentachtig, dat neem je natuurlijk graag voor haar mee.

Toegegeven, de timing van deze maatregel kon beter. Andere gemeenten stoppen juist met het scheiden van plastic afval omdat de AVR het inmiddels beter kan. (Tip: het bedrijf zoekt personeel, binnenkort start hun tweede installatie.) Dus even uitzitten deze ronde en dan wordt die plasticcontainer op een dag weer opgehaald. Eind goed, al goed.

Uit de krant