Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Raadsel van Rockanje

Actueel 179 keer gelezen

Brielle mag dan worstelen met een afbrokkelende monumentale toren en de kleurkeuze van de Ravelijnkoppen, Rockanje kampt met een serieuzer probleem. Daar is ooit na veel wikken en wegen, gemopper en inspraak, het dorpsplein opnieuw ingericht. Er werd een boom geplant die tegen iedere verwachting in bleef leven. Parkeervakken werden verwijderd, andere bestrating gelegd, geinige fonteintjes geplaatst en ziedaar: de opslagplaats voor mobiel blik is veranderd in een plaats waar burgers en buitenlui plus toeristen aangenaam kunnen verpozen. In theorie. Voor echte gezelligheid is nog wat meer aankleding nodig, maar daarover een andere keer meer.

In grote lijnen is men op de goede weg, met de blik vooruit. Alleen is er op één punt een gigantische stap achteruit gemaakt. Ooit – zelfs al in de periode van verloederde parkeerplaats – stond er op dit plein een beeldhouwwerk. Wat het precies voorstelde is onbekend (of men is het vergeten) maar het leek het meest op twee fantasiedieren die met elkaar een dansje uitvoerden. Of waren het sprookjesfiguren? Of wellicht mythologische wezens? Menspaarden? Of paardmensen? Droegen ze een zwembroek? Of was het juist een sexy bikini? Het had toch te maken met een verwijzing naar het badstrand? Sommigen noemen de wollen muts van een bekend worstmerk. Daarmee in zee duiken is het toppunt van wansmaak, maar helaas, die dingen gebeuren! Dus het zou kunnen. Paarden met mutsen, zoiets.

Hoe het ook zij, geen mens weet meer hoe het precies zat. Niemand kan zich het kunstwerk nog scherp voor de geest halen. Dat komt omdat het ding alweer enige tijd verdwenen is. Niemand die een exact tijdstip kan noemen, maar op een dag was er een lege plek. Het begon steeds meer op te vallen. Op marktdagen werd zelfs gesproken van 'een gat in de markt'. Misschien was het even verwijderd voor een schoonmaakbeurt? Stond het ergens in een restauratieatelier? Of op een zolder van het gemeentehuis, weggeschoven in een stoffig hoekje? Of erger: gestolen door oudijzerboeren? Of nog erger: gejat door aartscriminelen uit de Amsterdamse onderwereld die toevallig even uit de bak waren?

Langzamerhand worden de veronderstellingen steeds wilder. Misschien is het geveild bij Sothebys en heeft dit kunstwerk ons land verlaten. Of het is aangekocht door een van de Oranjes. Er zou een koninklijke wens bestaan om het in de hal van paleis Huis ten Bosch te plaatsen. In dat geval blijft dit Westvoorns cultuurbezit gelukkig bewaard voor Nederland en zal er weinig bezwaar zijn tegen verplaatsing. Want zoiets zou natuurlijk een terechte opwaardering betekenen, zowel van de artistieke kwaliteit als van de financiële waarde.

Anderen zoeken het dichter bij huis. Boze tongen beweren dat Briellenaren het Rockanjese kunstwerk op een duistere nacht ontvreemd hebben en wederrechtelijk in bezit genomen. Het plan zou zijn om het op enig moment – 1 april? – op het Ravelijn neer te zetten. Daartoe zouden enkele roze koppen verwijderd worden, die dan als ruilobject op het dorpsplein geplaatst zouden worden.

Of het waar is? Niemand die het weet. Het blijft een raadsel.

Uit de krant