Afbeelding
Foto: M. de Haas

Faillissement Ruwaard van Puttenziekenhuis had meerdere oorzaken

Actueel 221 keer gelezen

Spijkenisse - Het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse is in juni 2013 door een samenloop van omstandigheden failliet gegaan. Landelijke veranderingen in de financiering van ziekenhuizen, een achterblijvende concurrentiepositie en mislukte investeringen om groei te realiseren leidden samen met spanningen tussen directie en de artsenmaatschappen tot een negatieve spiraal. Een ingezette reorganisatie mocht niet meer baten, mede door sluiting van de afdeling cardiologie op bevel van de Inspectie Gezondheidszorg. Dit schrijven curatoren Henri Bentfort en Martijn Vermeeren vandaag in het oorzakenonderzoek van het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse.

Bijna zes jaar na het faillissement van het Ruwaard van Puttenziekenhuis zijn de curatoren nog bezig met de afhandeling van het faillissement. In het vandaag gepubliceerde oorzakenonderzoek concluderen de curatoren dat 'een optelsom van factoren' leidde tot het faillissement. Ook schrijven zij dat het faillissement niet aan het ziekenhuisbestuur of een andere 'individuele actor' kan worden verweten.

In 2011 en 2012 kampte het ziekenhuis al met financiële problemen. Deze waren deels het gevolg van veranderingen in de landelijke regelingen voor de financiering van de zorg. Sinds 2011 moesten ziekenhuizen zelf onderhandelen met verzekeraars over de vergoedingen voor de verleende zorg. Bij het Ruwaard ontstonden in deze periode liquiditeitsproblemen die werden verlicht met voorschotten van verzekeraars. Ook waren de financieringslasten voor ziekenhuizen zwaarder geworden omdat de overheid niet langer bijdroeg aan de huisvestingskosten.

Intern rommelde het in deze periode binnen het ziekenhuis met spanningen tussen de maatschappen van specialisten onderling en met de directie. De reputatie van het Ruwaard had daaronder te lijden, terwijl de beeldvorming bij de buitenwereld toch al niet positief was. Deze reputatieschade werd onomkeerbaar na de directe sluiting van de afdeling cardiologie op last van de Inspectie Gezondheidszorg in november 2012. Dit leidde direct tot een sterke afname van patiënten, niet alleen voor aan cardiologie gerelateerde behandelingen. Mede hierdoor werd 2012 met verlies afgesloten. Het ziekenhuis had in december 2012 de cardiologiepraktijk onder toezicht van externe cardiologen weer op orde. Maar het tij was niet meer te keren en de eerste vijf maanden van 2013 werden met forse verliezen afgesloten. Een faillissement werd daarmee onvermijdelijk ondanks pogingen om het ziekenhuis door te starten als onderdeel van een consortium met het Maasstad, het Ikazia en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Na het faillissement namen deze ziekenhuizen het Ruwaard van Putten alsnog over en vormden het huidige Spijkenisse Medisch Centrum.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant