Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Mooi salaris

Actueel 140 keer gelezen

Het is makkelijk om vanaf de zijlijn allerlei kritische geluiden te laten horen over van alles en nog wat. En ook nog eens heel leuk om te doen. Vandaar dat zoveel mensen zich ermee bezig houden, in het 'echte' leven, op het werk of aan de borreltafel, of digitaal, op twitter en fora.

Zo kon je bijvoorbeeld vorige week overal lezen dat de hoogte van het salaris van de directeur van Shell vorig jaar al idioot genoemd werd, maar nu, na de laatste bijstelling, ronduit absurd. Andere kwalificaties: ongepast, onverstandig, krankzinnig, zot, ziek en bezopen.

Dan wordt het al lastig om zelfstandig een oordeel te vormen. Stel dat ik het voor het zeggen zou hebben (wat op zichzelf al fantastisch zou zijn, maar dit terzijde). Stel dat ik het salaris van de CEO van Shell zou moeten vaststellen. Wat zou ik ervan maken? Zo'n man draagt natuurlijk een grote verantwoordelijkheid. En hij moet lang en hard werken. En goed zijn best doen.

Dan verdien je natuurlijk een hogere beloning dan de gemiddelde werknemer. Misschien maakt hij wel dubbel zoveel uren als een doorsnee werknemer. Misschien doet hij wel drie keer zo hard zijn best. Met welk getal moet je dan het gemiddelde Shell-salaris vermenigvuldigen om tot een redelijk vergoeding van de baas te komen. Zes keer? Tien keer? Ja, dat is natuurlijk veel te bescheiden, daarmee jaag je zo'n topman regelrecht de grens over en dan ben je hem kwijt. Het mag heus wel wat meer zijn. Maar hoeveel dan?

Ik ging er eens even voor zitten met mijn rekenmachine. Wat heeft hij nodig? Een mooi huis. Een buitenhuis. Een fijne auto. Een paar snelle pakken met bijpassende das. Veel beroepskosten zal hij verder toch niet hebben? Etentjes, vliegtickets, hotelovernachtingen en abonnementen op vakliteratuur worden vast door het bedrijf betaald. Ik tikte nog wat cijfertjes in en deed niet te kinderachtig. Het gaat hier immers niet om een doorsneebedrijf, we hebben het wel over Shell. Een bedrijf dat altijd veilig en netjes werkt. En als dat even niet lukt, zegt Shell keurig sorry. In september 2016 nog. En in augustus 2017. En in februari 2018. En ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken dat ze het dit jaar weer doen, mocht er onverhoopt iets mis gaan.

Afijn, genoeg gedraald. Op welk bedrag kwam ik uit met mijn inschattingen en berekeningen? Ik zou zeggen: geef hem 140 maal het salaris van een doorsnee werknemer. Dat lijkt me heel redelijk. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. En raad eens? Ik zat er helemaal niet zo ver naast! Bij Shell was men tot de conclusie gekomen dat het 143 keer zoveel moet zijn. Dat is ongeveer 55.000 euro per dag. Een mooi salaris, of niet dan?

Bent u een van de velen in onze regio die bij Shell werkt? Zo'n doorsnee werknemer, zeg maar? Vergeet dan niet om even een vriendelijk kaartje met felicitaties in de postbak van de baas te doen.

Uit de krant

Uit de krant