Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Brielle toen en straks

Actueel 244 keer gelezen

Hoe het Brielle van vroeger eruit zag konden we op 1 april weer eens zien. De bevolking in historische kledij (hier en daar gecombineerd met brillen en schoenen waarmee de geuzen totaal onbekend geweest moeten zijn, maar een kniesoor die daarover valt), een oude schuit die de haven binnenvaart, een zestiende-eeuws mobiel toilet en ga zo maar door. Een lust voor het oog, daar was iedereen het over eens.

Maar hoe moet het Brielle van de toekomst eruit zien? Dat is nog niet zo'n makkelijke vraag om te beantwoorden. Sommigen verdedigen de historische 'look' met hand en tand. Zij vinden bijvoorbeeld dat het straatbeeld met oude geveltjes niet te combineren is met moderne ingrepen, zoals een brug van cortenstaal. Anderen vrezen het Anton Pieck-effect. Antieke gevels zijn mooi en aardig, maar we leven hier niet in een openluchtmuseum of sprookjespark.

Iedereen die zijn ogen niet in zijn zak heeft, ziet dat het sprookje van weleer allang wreed verstoord is. De rijen geparkeerde en rijdende auto's die een lint van blik door het stadje vormen, het moderne straatmeubilair, de verkeersborden, om nog maar niet te spreken over de tsunami aan plastic afvalbakken die over de gemeente is uitgestort. Ze staan niet alleen overal in de weg, ze zijn spuuglelijk. En probeer zelf maar eens om een mooie, betaalbare en duurzame kliko te ontwerpen, dan begrijp je dat dit tot dusver niemand is gelukt. Ooit waren er nog manmoedige pogingen om ze op te fleuren met speelse of juist rustgevende stickers, maar dat maakte de zaak alleen maar erger. Het allervreselijkste is de kleurenkakafonie van de deksels. Die wordt nergens gewaardeerd maar is voor de Briellenaar een ware gruwel.

Briellenaren moeten niets hebben van felle kleuren in hun Anton Pieck-palet. Toen er op een mooie dag houten beelden op het Ravelijn verschenen, schoot men acuut in een kramp. Want die waren niet alleen roze, nee ze waren knálroze. Uiteindelijk hoefden ze niet weg, als ze maar in een onopvallender kleur overgeschilderd zouden worden. Van die mentaliteit werden anderen juist weer somber en deze lieden grepen onlangs naar de kwast en schilderden het koppenrijtje over in andere vrolijke kleuren. Getuigt deze daad van humor, creativiteit, goede smaak of vandalisme? Daar is men het in Brielle nog niet over eens.

Hoe dan ook, ze staan er nu vrolijker bij dan ooit. Ze doen denken aan moderne poortwachters. 'Gij, die hier binnengaat, bereid uw ogen voor op een bombardement van schrille kleuren. Wij zijn van hout, maar straks voert uw pad langs plastic objecten in alle kleuren van de regenboog. Wees gewaarschuwd, vanaf hier wordt het alleen maar erger.'

Laten we proberen het positief zien, de kleurige hoofden zijn de 'talk of the town'. Uitbuiten dus! Bijvoorbeeld door de kleuren voortaan steeds aan te passen aan de gelegenheid of het seizoen. Denk aan zonnig geel voor Pasen. Of vurig oranje voor Koningsdag. Zorg dat het in de folders staat. Voor je het weet rijden de toeristenbussen af en aan. Nieuw imago: Brielle, stad met kleur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant