Afbeelding

Enorme slagtand mammoet te bezichtigen op Historyland

Actueel 254 keer gelezen

Hellevoetsluis – Historyland is vanaf donderdag 25 april de trotse eigenaar van een immense slagtand van een echte mammoet. De omtrek van de tand bedraagt 66,2 cm en is daarmee één van de grootste slagtanden die ooit is gevonden van een wolharige mammoet ter wereld.

De slagtand is afkomstig van een stier. Het gewicht van dit fragment bedraagt 84,8 kg. Zou de tand compleet zijn geweest, dan heeft het gewicht in het levende dier meer dan 100 kg gewogen. En dan te bedenken dat dit dier er twee van gedragen heeft. Het grote dier heeft meer dan 200 kg ivoor meegezeuld. De vrouwelijke mammoeten ontwikkelen zelden van dergelijk grote tanden: de tanden van de mammoetkoeien zijn in het algemeen veel slanker en hebben een minder grote omtrek.

De slagtand is in 2017 opgevist van de bodem van de Noordzee. Eerder voegde Historyland ook een boventallige slagtand toe aan de tentoonstelling de Mammoetsteppe. Eveneens bijzonder, want van deze slagtand zijn er minder dan vijf over de hele wereld gevonden. De tentoonstelling neemt bezoekers mee naar het pleistocene tijdperk. Zo kun je een samengesteld mammoetskelet bezichtigen dat is opgebouwd uit 184 verschillende mammoeten. Nergens treft men in Europa een dergelijke 'mammoetfamilie' aan. Met deze uitbreiding is de collectie indrukwekkender dan ooit. Waan je even terug in die tijd en ontmoet de mammoet in al haar hoedanigheid op Historyland in Hellevoetsluis. De slagtand wordt omstreeks 10.30 uur geïnstalleerd.

Kijk voor meer informatie op www.historyland.nl.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant