Tekst en foto: Martin van Gurp
Tekst en foto: Martin van Gurp Foto: Martin van Gurp

Praten over de toekomst

Actueel 442 keer gelezen

Oostvoorne - Op woensdagmiddag 22 mei vindt in cultureel centrum 'de Man' het Symposium 'Van het gas af'' plaats. Het zal gaan over wat er allemaal de komende 20 jaren gebeuren moet om met z'n allen op een verantwoorde en fijne manier te kunnen blijven wonen op Voorne. Een ding staat vast: dat zal niet vanzelf gaan.

De heer Sjoerd Haagsma is voorzitter van de organiserende vereniging en begint met; "we staan voor een grote uitdaging, die we met z'n allen moeten aangaan." Haagsma vertelt bevlogen en noemt achtereenvolgens noemt de steeds verder voortgaande ontgroening van onze leefomgeving, de problemen die rond klimaatveranderingen die steeds groter worden, de vergrijzing en en tenslotte de noodzakelijke aandacht voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Haagsma benadrukt daarbij dat de bijeenkomst geen kant en klare oplossingen biedt, maar de mensen wel aan het denken zal zetten.

Dan volgt er nog een heel andere vraag. "Hoe gaan die grote thema's vertaald worden naar hoe wij straks hier met z'n allen met plezier en verantwoord kunnen blijven wonen op ons eiland Voorne." Hierover zullen twee deskundigen tijdens het symposium hun visie over geven en de deelnemers helpen bij het vormen van hun eigen gedachten daarover.

Dat eigenaren van woningen de komende jaren het nodige voor hun kiezen gaan krijgen, weet iedereen inmiddels wel. Wat moet er gebeuren, voordat straks geen enkele woning meer aangesloten zal zijn op het gasnet? "Met de beantwoording van die vraag zijn we er natuurlijk nog niet," waarschuwt Haagsma. "Want we willen ook weten welke rol de centrale- en plaatselijke overheid gaat spelen. En zoals altijd is iedereen geïnteresseerd in het antwoord op de vraag hoeveel het gaat kosten. " Het is daarom goed dat ook wethouder Lies van der Pol van Westvoorne het symposium zal meemaken.

Iedereen die geïnteresseerd is, is van harte welkom en wordt uitgenodigd deel te nemen aan discussies. "Want aan een levendig debat is veel behoefte," zegt Haagsma. Waar op gemikt wordt is niet alleen het aan tippen van de problemen die op ons afkomen, maar er zal vooral ook stil gestaan worden bij het vinden van de juiste stappen die nodig zijn om tot oplossingen te komen. "Soms zijn oplossingen verrassend eenvoudig, soms erg ingewikkeld. Soms kosten oplossingen nauwelijks geld of zijn slechts te realiseren door veel euro's te investeren. Nieuwsgierig naar hoe het de komende tien tot twintig jaar zal gaan met het aardgas, de verduurzaming van de maatschappij, een verstandige waterhuishouding en het klimaat? Kom a.s. woensdagmiddag naar het symposium! Om half twee gaan de deuren open. De aanvang zal zijn om 14.00 uur. Voor meer info: www.onderdakwestvoorne.nl

Foto: Martin van Gurp

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant