Kwispelzorgers zorgen ervoor dat de mensen onafhankelijker zijn en dat de zorg die ze nodig hebben aanzienlijk wordt verminderd
Kwispelzorgers zorgen ervoor dat de mensen onafhankelijker zijn en dat de zorg die ze nodig hebben aanzienlijk wordt verminderd

Kwispelzorgers: hulphonden die zoveel doen

Actueel 207 keer gelezen

Vraag aan mensen in Nederland wat een hulphond doet en je krijgt als antwoord: de post halen en de deur opendoen. Kwispelzorgers laat in beelden zien dat hulphonden zoveel meer doen dan dat. Ze zorgen ervoor dat de mensen onafhankelijker zijn en dat de zorg die ze nodig hebben aanzienlijk wordt verminderd.

In de winter van 2018/2019 heeft Marjolijn Maljaars diverse teams in Nederland gefotografeerd. Door middel van beelden laat ze zien dat een hulphond zoveel meer kan dan de meeste mensen weten.

Praktische & Persoonlijke hulp
Hulphonden kunnen een grote hulp zijn. Ze kunnen helpen bij praktische zaken zoals deuren open en dicht doen, lichten aan/uit, laatjes openen, dingen oprapen, helpen met de boodschappen, wc doortrekken, wasmachine vullen of leeghalen. Dat ze ook veel kunnen doen bij de persoonlijke verzorging is bij niet iedereen bekend. Ze kunnen helpen met aankleden/uitkleden, afdrogen na het douchen, samen de catheterzak legen, samen een stomazakje verwisselen, helpen met airstacken. Iedere hulphond kan weer iets anders, afgestemd op het baasje waar hij mee samen werkt. Doordat ze ook zoveel doen bij de persoonlijke verzorging heeft dit direct invloed op het aantal zorguren wat hun baasje nodig heeft. Iedere keer dat een team samen de catherzak kan legen scheelt weer een verpleegkundige oproep.

Signaleren
Een van de dingen die hulphonden ook doen is het signaleren. Wat ze signaleren is heel erg teamafhakelijk. Mikey, een Zwitserse witte herder, voelt/ruikt als zijn baasje een aanval krijgt van spierspasmes. Door haar op tijd te waarschuwen zorgt hij ervoor dat zij zich naar een veilige plek kan begeven. Tynke, een poedel, zorgt ervoor dat zij haar baasje blokt waardoor zij niet weg kan. Tynke voelt wanneer haar baasje over haar grenzen is gegaan, op het moment dat haar baasje dan toch opstaat is de kans heel groot dat zij flauwvalt. Stuk voor stuk bijzondere honden die samen met hun baas zorgen voor onafhankelijkheid, veiligheid en vrijheid.

Kwispelzorgers
Hulphonden zijn eigenlijk mantelzorgers op vier poten met een kwispelend staartje, vandaar de naam Kwispelzorgers. Deze honden vinden het prachtig om te werken voor hun baas. Iedere hond krijgt meer dan alle aandacht en iedere dag moeten ze minimaal 1 uur van de lijn rennen en spelen. De mensen die denken dat hulphonden zielig zijn hebben het mis. Een van mijn deelnemers heeft een poosje precies bijgehouden hoe lang haar hulphond werkt op een dag.

Dit was haar conclusie: "Mijn hulphond is onmisbaar maar werkt geen 24 uur per dag, maar is wel 24 uur per dag beschikbaar. En daar zit het verschil. Exacte werktijd gemiddeld per dag ? 37 minuten en 12 seconden!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant