Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Hoera, confetti

Actueel 149 keer gelezen

Waar denkt u aan bij de term 'mondain'? Vast aan chique, luxe, wereldse, wufte zaken. Dat is dan ook precies de betekenis van het woord mondain. En als u denkt aan mondaine woonplaatsen, wat komt er dan bij u op? Zelf denk ik meteen aan Rome, Milaan, Parijs, Saint-Tropez, Barcelona en ook Berlijn, Londen of New-York. Ik was dan ook best verbaasd toen ik ergens las over over 'het mondaine Oostvoorne'.

Uiteraard ging het om reclame, dit keer in het kader van een woningbouwproject. Iedereen snapt dat je zoiets zo aantrekkelijk mogelijk wil presenteren, maar het kan ook lachwekkend worden. Oostvoorne mondain. Nou ja. Gelukkig las ik elders op dezelfde website dat Oostvoorne een plaats is waar juist het kleinschalige en 'dorpse' zorgvuldig bewaard is. Toch weer terug met beide benen op de grond.

Het is een voorbeeld van het verlangen om van twee walletjes te eten. Die wens zie je wel meer in de gemeente Westvoorne – en vast niet alleen daar. Zo wil Westvoorne graag te boek staan als een gemeente die zich inzet voor duurzaamheid en een schoon milieu. Er is een energieloket waar je terecht kunt met vragen over energiebesparing en duurzame energie, duurzaam bouwen en renoveren. De aanschaf van zonnepanelen wordt gestimuleerd. Woningen die nu gebouwd worden moeten 'van het gas af'. Er zijn enkele laadpalen geplaatst voor elektrische auto's. Iedereen ziet immers wel in dat we de uitstoot van CO2 drastisch moeten beperken.

Maar het moet wél gezellig blijven. Dus racen er jaarlijks motoren door het duingebied, crossen er four wheel drives over het strand, en wordt er om het hardst gereden op (boeren)brommers en grasmaaiers. Vooral dat laatste lijkt moeilijk uit te leggen aan mensen die op zoek zijn naar een moderne, mondaine woonplaats.

Opmerkelijk was ook de feestelijke bijeenkomst van de start van het bouwproject in Oostvoorne. Je zou denken aan een evenement met een moderne tintje, een gelegenheid om even het accent te leggen op milieubewustheid en oog voor duurzaamheid in deze gemeente. Maar nee, hier werd doodleuk een lading confetti de lucht in geblazen. Net nu overal het oplaten van ballonnen en afknallen van confettikanonnen stevig ter discussie staat. Net nu Rotterdam helemaal klaar is met confetti, omdat de resten van afgelopen koningsdag onopruimbaar blijken en waarschijnlijk nog jarenlang terug te vinden zullen zijn in het milieu.

Slechte timing, belabberde voorbeeldfunctie. Zoiets draagt niet bepaald bij aan vergroting van het draagvlak voor afvalscheiding bij Westvoornaars. Velen kregen al nachtmerries van de megagrote papiercontainer die ze ongevraagd voor hun deur gedumpt kregen. Zelf droomde ik vannacht dat ik het kolossale blauwe dekselding baldadig omkieperde. De inhoud vermaalde ik in een fijne papierversnipperaar. Vervolgens katapulteerde ik de hele voorraad snippers de straat in. Daarna stapte ik op mijn boerenbrommer om er even ruig doorheen te crossen. Tot besluit maakte ik nog een rondje op de gazonmaaier. Een verre van mondaine actie, maar het gaf een heerlijk feestelijk gevoel.

Uit de krant