Santé, bonheur et champagne | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Foto: M. de Haas

Santé, bonheur et champagne

  •   58 keer gelezen   Actueel

Sabreren is een kunst die niet iedereen beheerst. Er komt heel wat bij kijken om een fles champagne met een sabel te openen. Er mag geen champagne gemorst worden en de fles moet een kaarsrechte snede hebben.

Het sabreren van champagne stamt uit het begin van de 19e eeuw. Napoleon, een groot liefhebber van Champagne, had een karrevracht champagne bij zich tijdens de veldslag bij Smolensk. De Russische Kozakken wisten een wagen te bemachtigen en sloegen in het zicht van de Fransen met hun sabel de kurk van de champagneflessen. De Franse cavalerie besloot nadien om het sabreren tot een kunst te verheffen. Bij het sabreren maakten de cavaleristen gebruik van het Franse Briquet sabel; de huidige sabreurs gebruiken een replica van dit sabel.

Confrérie du Sabre d'Or
Gecertificeerde Sabreurs hebben zich verenigd in de Confrérie du Sabre d'Or. De basis voor deze broederschap werd in 1986 gelegd door Jean-Claude Jalloux. Deze restaurateur opende na afloop van een diner met bevriende collega's een fles champagne door hem open te slaan. Steeds meer restaurateurs sloten zich bij deze broederschap aan. Inmiddels staat de Confrérie ook open voor niet-restaurateurs. Een ieder die met goed gevolg een fles champagne weet te sabreren, krijgt een diploma en mag zich Sabreur noemen. Hij is echter geen lid van de Confrérie. Het lidmaatschap is voorbehouden aan Sabreurs die achter de doelstellingen van de Confrérie staat: het uitdragen van de nobele kunst van het sabreren.

Champagne diner
Buiten Frankrijk is het sabreren inmiddels ook ontdekt en steeds meer champagneliefhebbers tonen interesse in het uitdragen deze kunst. In Nederland is in 1995 de Nederlandse afdeling van de Confrérie, ook wel de Nederlandse Ambassade genoemd, opgericht. Regelmatig komen de leden bijeen, waarbij uiteraard diverse champagnes worden gedronken tijdens het diner. Zo ook afgelopen zaterdag. Op het fonkelnieuwe terras van 't Ganzengors genoot een kleine groep Sabreurs in een ongedwongen sfeer van een kreeftenmenu vergezeld van bijpassende champagnes. Voor Sjoerd Ijzerman nog een hele klus om aan de hand van het menu de passende champagne te kiezen, zonder ook maar één gerecht te proeven. Bij het schenken van de champagne werd ook uitleg gegeven over de samenstelling en waarom deze champagne was gekozen. Na afloop van het diner kon men alleen maar concluderen dat het uitstekende keuzes waren. De Confrérie kan terugkijken op een geslaagde avond, waarbij bestaande contacten zijn verstevigd, maar ook nieuwe contacten zijn ontstaan. De Sabreurs komen uit heel Nederland en zijn op allerlei gebieden werkzaam. Dat levert voldoende gespreksstof op, waarbij uiteraard ook over champagne wordt gesproken. Een van de aanwezigen was de Belgische Ambassadeur, die tracht om de Belgische Ambassade na vijf jaar stilstand nieuw leven in te blazen. Met 45 leden heeft hij goede hoop dat ook in België de nobele kunst van het sabreren behouden blijft. Uiteraard zijn de Nederlandse leden uitgenodigd om bij de eerstvolgende Belgische bijeenkomst acte de présence te geven.

Intronisatie
Voorafgaand aan het diner werden op het terras de flessen champagne gesabreerd die bij de diverse gangen geserveerd werden. Voor Erik Smulders en Ruurd Hallema was het een bijzondere bijeenkomst. Erik, een sommelier uit Tilburg, is toegetreden tot de Confrérie als Chevalier Sabreur, Ruurd is na vijf jaar lidmaatschap als Chevalier Sabreur gepromoveerd tot Officier. Als proeve van bekwaamheid voor zijn intronisatie moest hij een magnum sabreren. Uiteraard ging de benoeming in het Frans, vergezeld van enkele 'ridder'slagen met het sabel.

Santé, bonheur et champagne
Na de intronisatie van de nieuwe leden werd de bijeenkomst officieel geopend door de Nederlandse Ambassadeur van de Confrérie, Esther van Staalduinen, die een ieder welkom heette in haar woonplaats. De gebruikelijke toost van de Sabreurs is Santé, bonheur et champagne en deze toost werd tijdens de avond regelmatig herhaald.

Meer weten? Kijk dan op www.www.lesabredor.nl

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>