Afbeelding

Provincie: help gemeenten bij problemen jeugdzorg

Actueel 304 keer gelezen

GroenLinks, PVDA, SP en 50+  willen dat de provincie Zuid-Holland gemeenten gaat helpen de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Zij vragen de provincie schriftelijk meer regie te pakken, omdat de bestuurbaarheid van gemeenten onder druk staat.     

Statenlid Ariëtte Kasbergen (GroenLinks): "Zuid-Holland moet opkomen voor haar jeugd en gemeenten en die niet aan hun lot overlaten. De provincie heeft de taak om in de gaten te houden of gemeenten goed genoeg hun werk kunnen doen. Dat is nu niet zo, gemeenten moeten miljoenen extra uittrekken voor de jeugdzorg. Wij willen niet dat om het gat te vullen er bezuinigd moet worden op andere belangrijke taken als sportvelden, bibliotheken en onderhoud van groen en wegen. Wij vragen Zuid-Holland dan ook met de gemeenten te werken aan een oplossing voor deze lastige situatie. '

Anne Koning (PvdA): "Gelukkig heeft het kabinet extra geld toegezegd voor de gemeenten. Maar dat is niet voldoende en er is meer nodig dan alleen geld. Meer regie, sturing en samenwerking. De provincie kan daarbij een rol spelen.' 

Lies van Aelst (SP) vult aan: "Veel jeugdzorgorganisaties hebben geldproblemen en personeelsleden bij deze organisaties kampen met een grote werkdruk. Hierdoor staat de kwaliteit van de zorg onder druk, bijvoorbeeld door steeds langer wordende wachttijden. Rijk, gemeenten én provincies moeten de handen ineen slaan om onze kinderen en jongeren beter te helpen."

Wim Backx (50+) concludeert: 'wij zijn van mening dat de Provincie een taak moet krijgen bij het actief volgen en waar nodig bijsturen van de gevolgen en effecten van het overhevelen van Rijkstaken naar de gemeenten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant