Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Zwemmen

Actueel 146 keer gelezen

Het is alweer een poosje geleden dat iemand een zwemtocht ging maken van zo'n tweehonderd kilometer. Je zou kunnen zeggen dat dit een onverstandige actie was. Wie gaat er nu zijn lichaam doelbewust aan een dergelijke slijtageslag blootstellen?

Je zou ook kunnen zeggen dat het raar is dat er honderden mensen langs de waterkant met tranen in hun ogen stonden. Of met schorre kelen van het juichen. Dat het bizar is om midden in de zomer met een oranje muts op je kop carnavalskrakers te zingen. In een Fries dorp, dat ook nog. Dat het nogal vreemd is dat boeren midden in de nacht met hun tractor langs de route stonden om de zwemmer bij te lichten. Dat het nog veel gekker is dat die boeren daarom door allerlei media helden genoemd werden.

Maar dan ben je een enorme zuurpruim. Want die ene zwemmer wist met zijn actie een megabedrag op te halen voor de bestrijding van kanker. Dat hadden we met z'n allen zonder die zwemmer nooit voor elkaar gekregen. Want hebben wij zin om wat meer belasting te betalen, zodat goede gezondheidszorg op een normale manier gefinancierd kan worden? Nee.

Het leven is immers al duur zat. We betalen ons scheel aan ziektekostenverzekeringen. Koophuizen zijn zowat onbetaalbaar geworden, zeker voor starters. Huren rijzen de pan uit. Energie wordt steeds duurder. Velen kampen nog met gevolgen van de crisis. Ben je toevallig een geluksvogel die maandelijks wél een riant salaris verdient – een 'veelverdiener' zeg maar – heb je dan misschien zin om meer belasting te betalen? Absoluut niet. Mocht je daartoe ooit gedwongen worden, dan vertrek je naar het buitenland. Of je dreigt er alvast mee, iedereen gelooft je nog ook.

Duikt er echter iemand in het Friese water om zijn lichaam uit te wonen, ja dán zijn we best bereid om de portemonnee te trekken. Daar kunnen we ons eindeloos over gaan zitten verbazen, maar dat heeft weinig zin. Kunnen we er niet iets opbouwends mee doen? Ja, natuurlijk! Het zou geweldig zijn om het hele idee naadloos te kopiëren. Niet bijster origineel, maar beter goed gejat, dan slecht bedacht.

Want als we ergens iemand als Maarten de Zwemmer kunnen gebruiken, dan is het wel hier op ons eiland Voorne. Wij zouden best een volwaardig ziekenhuis kunnen gebruiken. En het zou fijn zijn als de ambulances op tijd konden rijden. En hoe comfortabel moet het niet wezen om dag en nacht een eerste hulppost in je directe omgeving te hebben? Inmiddels zijn dit luxe wensen geworden. Onmogelijk te realiseren? Vast niet!

We kunnen uiteraard Maarten niet vragen voor ons nog eens zo'n toertje te maken. Hij is er wel even klaar mee. Maar we hebben hier toch zeker zelf ook goede zwemmers? Niemand hoeft het alleen te doen, we kunnen er best een estafette van maken. Bijvoorbeeld een rondje om Voorne zwemmen voor goede gezondheidszorg. Trainers, artsen, fysiotherapeuten, koks, volgbootbestuurders en boeren met tractoren: steek de koppen bij elkaar en verzin iets. Maak het spectaculair en de kassa zal rinkelen.

Uit de krant