Adrie Abbink (Foto: Jos Uijtdehaage).
Adrie Abbink (Foto: Jos Uijtdehaage). Foto: Jos Uijtdehaage
ZOMAAR EEN WESTVOORNAAR

Adrie Abbink

Actueel 938 keer gelezen

Oostvoorne – Geboren en getogen in Tinte. Sinds 1972 woonachtig in Oostvoorne. Maar in het seizoen vrijwel wekelijks actief bij openluchtmuseum De Duinhuisjes in Rockanje. Er is geen woonkern van Westvoorne waarmee Adrie Abbink niet vertrouwd is en vrijwel iedereen kent de vrijwilligster in hart en nieren. Adrie (74) doet haar werk met plezier en hoopt dat nog vele jaren te doen.

Geboren op 10 februari 1945 middenin de Hongerwinter is Adrie Abbink het derde kind van een gezin met vijf kinderen. 'Mijn ouders hadden in de oorlog ook nog twee kinderen uit Rotterdam in huis,' herinnert Adrie zich. 'In de stad was er geen voedsel. Bij ons was het ook geen vetpot, maar we hadden tenminste nog iets.'Adrie heeft de verhalen uit die tijd natuurlijk van horen zeggen, want ze was te jong om eigen herinneringen te hebben aan de erbarmelijke omstandigheden waaronder veel Nederlanders de Hongerwinter doorbrachten.

Duimmier
Maar Adrie herinnert zich een groot gedeelte van haar jeugd nog uitstekend. Ze was het middelste kind in een gezin van vijf en ze groeide op aan de 'Kippendijk' zoals de Lodderlandsedijk in Tinte in de volkmond heet. 'Mijn ouders werkten bij 'Arbeid Adelt,' aldus Adrie, 'en wij woonden twee huisjes van die boerenstee vandaan. Opoe woonde bij ons in. Die had voordat ze bij ons introk altijd in de duinen gewoond. Ze was een echte duinmier. Vol verhalen over de tijd van toen. En dat het leven in de duinen destijds heel zwaar was, weet iedereen. Maar opoe vertelde altijd de leuke en de mooie dingen uit haar bestaan. Die positiviteit heb ik altijd heel erg in haar gewaardeerd. Nu nog is zij een voorbeeld voor me in hoe ik de dingen benader.'
Als opoe Jaantje geeft Adrie Abbink in het zomerseizoen bij De Duinhuisjes de verhalen over de vroegere bewoners van de huisjes op het museumterrein door. Maar ze doet meer.

Voorzitter
Als voorzitter van de Oostvoornse afdeling van 'Vrouwen van Nu' en als voorzitter van 'De Geitenfok' een reisvereniging in Tinte die dit jaar alweer 80 jaar bestaat en een keer per jaar een uitje voor de leden organiseert, mede gefinancierd uit de opbrengst van de twee bingoavonden die er ook jaarlijks in Rockanje worden gehouden, weet ze hoeveel eenzaamheid er onder de mensen kan zijn. Daarom is ze ook twee keer per week te vinden in zorgcentrum Leemgaarde om daar haar steentje bij te dragen aan het dagbestedingsprogramma voor de bewoners. Ook was ze jarenlang lid van toneelvereniging De Burchtspelers en daarvoor van DSD uit Tinte. 'Ik speel al toneel vanaf mijn twaalfde jaar,' zegt Adrie. 'Weet je, je moet plezier hebben in wat je doet. Als je dat uitstraalt, hebben anderen het ook naar hun zin. Ik kan doen wat ik doe, doordat mijn man Ton me in alles steunt en me ook de ruimte geeft. En ik hoop zo nog vele jaren door te kunnen gaan.'

Foto: Jos Uijtdehaage

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant