OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
WIE WAT BEWAART...DIE WEET WAT

Hoe klein kan de wereld zijn?

Algemeen 213 keer gelezen

Arie Boogert, vrijwilliger van het streekarchief, deed onlangs een ontdekking op een verzamelbeurs in Nieuwegein. Tussen diverse papieren trof hij een diploma aan van ene Hendrik Jan Rolder, geboren in 1870 in Brielle. Hij aarzelde geen moment, schafte het diploma en bijbehorende papieren aan en schonk het aan het streekarchief.

Rolder was honderd jaar geleden zeker geen onbekende: zo was hij lid en voorman van Libertatis Primitiae. Uit het genoemde diploma blijkt dat Hendrik in 1889 zijn opleiding tot onderwijzer afrondde. Uit andere bronnen weten we dat hij in 1894 werd aangenomen als onderwijzer op de Kosteloze school (en collega werd van Johan Been). Hij werkte er overigens slechts een jaar want de studie ging door en tussen de papieren treffen we dan ook de hoofdakte aan uit 1895 en een akte van bekwaamheid tot lesgeven in de Engelse taal. Er was nóg een diploma, namelijk van ene Anna Bijlaard uit Rockanje.

Na enig zoeken bleek dat zij in 1890 onderwijzeres was in Oostvoorne en – veel interessanter – in 1897 met Hendrik trouwde. Na het huwelijk verhuisde het gezin naar Soerabaja waar Rolder les ging geven aan Europeanen. Verder vinden we nog wat stukken betreffende de familie Van den Blink, en dan met name het 25-jarig huwelijksfeest in de Anna-hoeve. Wat blijkt? Hendrik en Anna kregen in Soerabaja een dochter die in Nederland ging studeren en trouwde met de zoon van de Brielse notaris Leendert Pieter (LP) van den Blink. Dit verklaart ook de aanwezigheid van de oorkonde die Pieter van den Blink, vader van de notaris, in 1881 ontving wegens 50 jaar trouwe dienst bij de touwslagerij Hofland. Hoe klein kan de wereld zijn, maar ook: hoe komt dit archief op een verzamelbeurs?

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant