Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Praten, praten, praten

Algemeen 116 keer gelezen

Ooit – lang geleden alweer – leek het Voornse gemeenten handig om samen te gaan werken. Nee, niet meteen het F-woord, géén fusie, eerst maar eens voorzichtig beginnen met ambtelijke samenwerking. Terwijl overal in het land gemeenten rap – soms iets minder rap – fuseerden, omdat de wereld verandert en bestuurlijke taken omvangrijker en complexer worden, begon men hier op Voorne aarzelend aan elkaar te snuffelen. Wat gesprekken hier, een verkenninkje daar, onderzoekje zus en oriëntatie zo. Vooral niets overhaasten en niet met zevenmijlslaarzen door porseleinkasten gaan stampen.

Maar hoe gaan die dingen? Of je nu bedrijven wil laten fuseren, of scholen, of verenigingen, of stichtingen, of dat je kleuters in een zandbak met hetzelfde emmertje wil laten spelen, het gaat overal hetzelfde. Hoe voorzichtig je het ook aanpakt, ineens zijn er irritaties, ontstaat er wat geduw en getrek, iemand spreekt voor zijn beurt, een ander haalt een slinkse streek uit, er wordt gemord en gekonkeld en uiteindelijk mag je al blij zijn als alle partijen niet rollebollend op straat liggen.

Hoe het hier op Voorne precies ging weet niemand meer, maar om het in eenvoudige kantoortaal te zeggen: er werden conclusies getrokken – én gerespecteerd uiteraard – er werden stekkers uit processen getrokken en de ambtelijke samenwerking werd afgeblazen. Iedereen was boos op iedereen en niemand wilde meer met iemand.

Maar ja, het is net als met die kleuters, uiteindelijk moeten ze toch met elkaar verder. Dus begon onlangs het gesnuffel en geschuifel weer opnieuw. En om het allemaal makkelijker te maken worden nu alle inwoners erbij betrokken. Wat vinden wij er eigenlijk zelf van? De burgemeester van Hellevoetsluis heeft een oproep gedaan aan haar inwoners om mee te komen praten. Blijven we zelfstandig of gaan we één gemeente worden? En wat vinden we dan belangrijk? In Brielle en Westvoorne worden soortgelijke gesprekken gevoerd. Praten, praten, praten.

Terwijl het zo eenvoudig is. Wij inwoners willen allemaal hetzelfde. Fijn wonen in een veilige, mooie omgeving. Met weinig zwerfvuil en veel gemeentelijk groen. Sporthal, zwembad, bibliotheek, scholen en winkels om de hoek. Met voldoende parkeergelegenheid. Gratis. Fikse subsidies voor het verenigingsleven en alle vrijwilligers. Lage gemeentelijke belastingen. Steun voor ondernemers. Aanpak van eenzaamheid, armoede en huiselijk geweld. Voldoende woningen voor jong en oud, arm en rijk. Liever geen onbruikbare, nephistorische koepeltjes.

Wel superbelangrijk: goede medische zorg in de buurt, ook 's avonds, 's nachts en in het weekend. Dus een huisartsenpost en nachtapotheek op Voorne. Verder zou het hartstikke fijn zijn als er indien nodig snel een ambulance aan komt rijden.

Alles kan niet tegelijk, dat snappen wij ook wel. Er moeten afwegingen gemaakt worden. Daarvoor hebben we volksvertegenwoordigers gekozen, die mogen het voor ons regelen. Dus stop met praten, praten, praten. Ga wat doen. U hoort weer van ons bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Uit de krant

Uit de krant