Afbeelding
WIE WAT BEWAART ...DIE WEET WAT!

Meester Martino

Algemeen 336 keer gelezen

Een hele generatie, en misschien wel twee, moet zijn opgegroeid met optredens van de Brielse goochelaar 'Martino'. Achter deze naam ging Maarten van der Linden schuil. Maarten werd geboren in Brielle in 1921 en kreeg al op jonge leeftijd belangstelling voor het goochelen. Goochelaars zijn dun gezaaid en Maarten was dan ook een autodidact.

Via de post kocht hij bij gerenommeerde goochelaars trucs en leerde die zichzelf aan. Dat moet zijn opgevallen, want bij de Bevrijdingsfeesten in 1945 werd hij gevraagd om op te treden. Toen viel voor het eerst de alias Martino. Onder die naam zou hij zijn leven lang blijven optreden, soms als 'professor Martino', soms als 'oom Martino', maar het meest als 'meester Martino'. Zo maakte hij jarenlang deel uit van het programma van de Koninginnedag-viering voor de jeugd in Bastion VI. In het dagelijks leven had hij samen met zijn broer Piet een winkel aan de Voorstraat 35; het archief heeft een collectie ansichtkaarten die de winkel destijds heeft uitgegeven.

Twintig jaar geleden overleed Van der Linden en vorige week deponeerde zijn weduwe, de bekende Brielse dichteres Corrie van der Linden, een tweetal albums van Martino in het streekarchief. Naast foto's zitten er aankondigingen in, krantenknipsels en ook brieven waarin hij werd bedankt voor zijn optreden. Zoals van de 10-jarige Emma van Dijk uit Zwartewaal die uitvoerig beschreef hoe zij met haar vriendinnetje Leni de Snaijer had genoten van de Sinterklaasmiddag in 1957. Door Corrie, die hem vaak vergezelde, zullen de albums ongetwijfeld vaak zijn doorgebladerd. Het is goed dat ze nu in het archief liggen voor het nageslacht. De albums vormen een waardevolle aanvulling op de vermeldingen in de krant die zonder de foto's waarschijnlijk onopgemerkt zouden zijn gebleven.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant