[DAGBOEKNOTITIES] Geld over? | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
DAGBOEKNOTITIES

Geld over?

  •   34 keer gelezen

Plotseling een zak geld toegeworpen krijgen, wie wil dat niet? Het overkwam gemeenten die aandeelhouder waren van Eneco. Deze energieleverancier werd overgenomen door een Japanse multinational en dat betekent geld in het laatje voor de aandeelhouders. Business Insider – een platform voor zakelijk nieuws – meldt op de website om hoeveel het zou gaan: voor Brielle 21 miljoen, voor Westvoorne 22 miljoen.

Leuke meevallers, maar wat doe je ermee? Het is net als met de gewone huishoudportemonnee: er zijn zoveel nuttige bestemmingen te verzinnen en je kunt je geld maar één keer uitgeven. Wat vinden onze bestuurders het meest dringende 'goede doel'? In Brielle vinden sommige bewoners dat de gedupeerde huizenkopers in de Van Sleenstraat er mee gesteund moeten worden. Het is moeilijk voorstelbaar hoeveel pech je kunt hebben bij de aankoop van een huis. Oplevering van onbewoonbare woningen die niet afgebouwd kunnen worden, wie had daar ooit van gehoord? Nu blijkt dat dit iedereen zou kunnen overkomen en wie moet dan helpen?

Een moeilijke kwestie voor de gemeente Brielle. Als ze niets doet zal haar harteloosheid en onverschilligheid verweten worden. Maar als de raadsleden besluiten deze pechvogels financieel tegemoet te komen, dan gaat het wel om gemeenschapsgeld. En bij welke vormen van pech mogen we als burgers dan voortaan een beroep doen op de gemeente? Een gevoelige kwestie die de raad terecht onder geheimhouding bespreekt.

Maar nu even een gezelliger onderwerp. We zitten alweer in december, de maand van feestelijkheden en cadeaus. Verwacht u dat Sinterklaas en de Kerstman u gaan verwennen met luxe producten of bent u al blij met eerste levensbehoeften als een warme sjaal of een nieuwe pyama? Of is zo'n nieuwe pyama voor u misschien al luxe? Het antwoord op die vraag hangt af van uw situatie, maar ook van uw kijk op het leven. Wat hebben we echt nodig en waar kan het wel een onsje minder? Een vraag die ook op gemeentelijk niveau speelt.

Wat willen we bijvoorbeeld aan cultuur uitgeven? Een mooi museum, met wisselende exposities, is dat echt nodig, of kunnen we dat goed missen? Het CDA in Brielle is er duidelijk over: liever geld naar het verenigingsleven dan naar een extra tentoonstelling in het museum. Westvoorne wil juist geld uitgeven aan een extra museum. Voor de komende twee jaar zou het gaan om een subsidie van 25.000 euro voor heropening van de Oudheidkamer in Oostvoorne, die enkele jaren geleden ter ziele ging. Het is de bedoeling om daar 'een breder museaal platform' op te zetten. Dat terwijl Westvoorne al een museum heeft: De Duinhuisjes.

Misschien is het een idee om in het kader van de toekomstige fusie van Voornse gemeentes eens te gaan denken aan een regionaal museum? Zou dat op den duur niet efficiënter zijn dan verdere versnippering van historische platforms? We kunnen de toekomst toch niet in met voor iedere woonkern en ieder thema een apart museum? Bundeling van krachten kan veel moois opleveren en ook nog geld besparen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>