Een bijzonder stuk historie dreigt met de voorgenomen sloop te verdwijnen......
Een bijzonder stuk historie dreigt met de voorgenomen sloop te verdwijnen......

Bunkercomplex WN105 dreigt te worden gesloopt

Algemeen 1.112 keer gelezen

Rockanje - Het Netwerk Atlantikwall Z-H maakt zich ernstig zorgen over de voorgenomen sloop van het bunkercomplex aan de Windgatseweg 1b. Het betreft hier een zeldzame commandobunker type 117 met stalen koepel.

Ook de Stichting Militair Erfgoed maakt zich zorgen over de voorgenomen sloop. SME beschouwt zich ook als belanghebbende. De stichting verzorgt op verzoek van en in overleg met de particuliere eigenaar de publieke toegang tot het buurdeel van het complex aan de Windgatseweg 1a. Volgens hen is het beleid van de gemeente Westvoorne ten aanzien van het complex ook niet eenduidig. Aan de ene kant benoemde de gemeente eerder een hoge waardering, aan de andere kant staat ze nu de sloop van een zeer zeldzame bunker toe. Er waren overigens plannen in 2015 om dit complex als gemeentelijk monument aan te wijzen, maar die zijn later blijkbaar ingetrokken.

Reactie gemeente
'De bunker waarvoor de eigenaar van de grond een sloopmelding heeft gedaan is geen gemeentelijk monument en heeft geen beschermde status. Voor het slopen is daarom geen vergunning nodig. De voorgenomen sloopwerkzaamheden moeten alleen worden gemeld en dat heeft de eigenaar van dit stuk grond gedaan. De gemeente heeft dus wettelijk gezien geen gronden om de sloop tegen te gaan. Dit betekent niet dat we als gemeente militair erfgoed en onze bunkers die onderdeel zijn van de Atlantikwall niet belangrijk vinden. Integendeel, de biberbunker die bijvoorbeeld wel de status heeft van gemeentelijk monument, vinden we ook heel belangrijk. Daarnaast zijn we op dit moment bezig met de herijking van onze gemeentelijke monumentenlijst.'

Foto: Arthur van Beveren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant