Hoger beroep Leon van M gaat lang duren | WeekbladWestvoorne.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo weekbladwestvoorne.nl
Het Rotterdamse gerechtsgebouw waar Leon van M. werd veroordeeld
Het Rotterdamse gerechtsgebouw waar Leon van M. werd veroordeeld (Foto: Martin van Gurp)

Hoger beroep Leon van M gaat lang duren

  •   446 keer gelezen

Brielle/Oostvoorne - De behandeling van het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie en de verdediging van Leon van M. vorige week hebben ingesteld rond de uitspraak op de moord op Caroline van Toledo, wordt pas in 2021 inhoudelijk behandeld. Dat is de onheilspellende prognose van de advocaat van Leon van M.

Ook het Openbaar Ministerie is in beroep gegaan tegen het vonnis van 15 jaar gevangenisstraf. De slepende rechtszaak van meer dan twee jaar krijgt dus een vervolg met alle nare gevolgen van dien voor de nabestaanden.

De advocaat van Leon van M. kondigde na het uitspreken van het vonnis op 19 november gelijk al aan in hoger beroep te gaan. Hij vond het ongelofelijk dat zijn cliënt schuldig werd bevonden, waarbij enkele verklaringen van getuigen een grote rol hebben gespeeld. De raadsman noemde die verklaringen onbetrouwbaar en onjuist.

Ook het Openbaar Ministerie vindt dat er goede redenen zijn om in hoger beroep te gaan. Zij vindt dat door de meervoudige Rotterdamse rechtbank het maximum van 20 jaren gevangenisstraf had moeten worden opgelegd. Het werden slechts 15 jaren, omdat, zo oordeelden de drie rechters, het om een moord gaat van meer dan 14 jaar geleden. Al die 14 jaren hebben de nabestaanden in spanning moeten leven, omdat de moordenaar vrij rond liep en ze niet wisten wat er precies in het laatste levensuur van Caroline gebeurd is. De nabestaanden is extra leed aangedaan.

Het Gerechtshof Den Haag zei desgevraagd dat er nog geen datum voor behandeling van het hoger beroep bekend is. Mr. Hoogendam, de advocaat van Leon van M., verwacht dat het gerechtshof niet eerder dan in de loop van 2021 (!) dit hoger beroep inhoudelijk zal gaan behandelen. In dat geval is er weer een lange weg te gaan.

Die lange juridische weg voorziet hij, omdat hij denkt, dat het Haags gerechtshof deze strafzaak inhoudelijk weer volledig zal gaan behandelen. Het zou ook kunnen zijn dat tijdens het hoger beroep slechts wordt ingezoomd op de redenen waarom het hoger beroep is ingesteld; de verklaringen van enkele getuigen en de hoogte van de gevangenisstraf. In dat laatste gelooft Hoogendam niet.

Als de advocaat van Leon gelijk krijgt en de strafzaak in hoger beroep helemaal opnieuw wordt uitgeplozen, zal de behandeling een kwestie worden van de lange adem. Het heeft er alle schijn van dat aan deze lijdensweg van als maar procederen, met alle onzekerheid voor de familie, voorlopig nog geen einde komt.

Of Leon van M. uiteindelijk op vrije voeten zal komen? Niemand die het weet. Hij blijft volhouden volkomen onschuldig te zijn.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227960&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768114&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227962&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=weekbladwestvoorne.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=323" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>