Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Pleinen

Algemeen 241 keer gelezen

De Zwartewalers denken na over de toekomst van hun centrum. Hoe moet dat eruit gaan zien? Misschien kan er wel een mooi plein komen. Een deskundige liet zien hoe die in buurgemeenten de levendigheid versterken. Hopelijk blijft het niet bij het kijken naar mooie plaatjes. Hoe functioneren die pleinen eigenlijk? Wat zijn de ervaringen van hun gebruikers?

Westvoorne kan Brielle een voorbeeld geven van hoe het beslist niet moet. In Rockanje ligt een dorpsplein dat nog nooit naar tevredenheid gefunctioneerd heeft. De uitgangspositie was dan ook al ongunstig. Een goed plein heeft een logisch centraal punt. Een oude kerk of een ander gebouw met enige uitstraling, bijvoorbeeld een monumentaal gemeentehuis. En dat ontbrak er in Rockanje aan. De kerk ligt wat achteraf, ingebouwd tussen woningen. Er is een mooie pastorie, maar ook die ligt onopvallend, aan een dorpsstraat. Het was dus een hele uitdaging om er toch iets sfeervols van te maken. En dat is niet gelukt.

Al bij de heraanleg, enkele decennia geleden was er gesteggel over de opzet. Wel of geen zicht op de kerktoren? Zo ja, hoeveel dan? De discussie liep van de principes van een logische plattegrond tot de kleur van de lantaarnpalen. Het resultaat was een troosteloze, triest makende ruimte, omzoomd door parkeervakken.

Een jaar of vijf geleden kwam de grote herkansing: herinrichting van het dorpsplein. De bestrating werd gemoderniseerd, parkeervakken verdwenen, er kwamen fonteintjes en de broodnodige basisingrediënten voor een plein: bankjes, bloembakken, een boom. Met de komst van nieuwe horeca knapte het verder op. Je ziet nu op zomerse dagen soms mensen rondslenteren, genietend van een ijsje. Maar dat is maar één kant van het verhaal.

Het loopt er namelijk nog steeds niet lekker. Letterlijk en figuurlijk. Dat komt omdat het idee van het plein niet strookt met de werkelijkheid. Het idee is dat het een voetgangersgebied is. De gemiddelde mens is echter een gewoontedier, lui van aard, en hij wil zich bovendien niets door een ander laten voorschrijven. Dit luie, eigengereide gewoontedier blijft gewoon parkeren waar hij het altijd deed: midden op het plein. Kom op, het is maar voor even. Zo terug. Het iets socialere type laat de motor draaien en zet alarmverlichting aan. Of laat een (huwelijks)partner of kinderen achter in de auto. Allemaal signalen van écht zo terug.

Wat de drempel tot dit parkeergedrag verlaagt, is het feit dat je hiermee nooit de enige bent. Er is immers altijd wel een leverancier aan het laden of lossen, daar kun je mooi even naast gaan staan. Dan de doorslaggevende factor: de kans dat je 'gepakt' wordt is vrijwel nihil. Op een of andere mysterieuze wijze is handhaving van het parkeerverbod hier onmogelijk. Dan hebben we het nog niet eens gehad over weggebruikers die dwars over het plein scheuren om hun route in te korten.

Dus Zwartewalers, denk goed na! Waar gaan jullie rijden, parkeren, laden en lossen en wat doe je met mensen die geen zin hebben om zich aan die planning te houden?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant