Afbeelding
DAGBOEKNOTITIES

Op de drempel

Algemeen 134 keer gelezen

We hebben de kalkoen of vegetarische vervanger ervan weer achter de kiezen en kijken terug op een veelbewogen jaar. Maar we willen ook vooruit kijken! Natuurlijk hebben we weer dezelfde goede voornemens als andere jaren: minder eten, minder alcohol, meer bewegen, en vooral een beetje vriendelijker zijn tegen iedereen. En we vragen ons af wat het nieuwe jaar ons zal brengen.

Veel is onzeker, veel staat vast en kan alvast in de agenda genoteerd worden. Bijvoorbeeld dat we een extra dag cadeau krijgen in februari; 2020 is een schrikkeljaar. Op 3 mei wordt er, voor het eerst sinds 1985, een Formule 1-race gehouden in Zandvoort. Op 12, 14 en 16 mei vinden de (halve) finales van het Eurovisiesongfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Van 12 juni tot en met 12 juli zal het EK voetbal plaatsvinden, met verschillende landen als gastheer. Enkele wedstrijden worden gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Op 1 juli wordt in Nederland de donorwet van kracht. Wilt u niet dat er organen uit uw lichaam gesneden worden na uw overlijden, dan moet u dat voor die tijd aangeven. Van 24 juli tot en met 9 augustus worden de 29ste Olympische zomerspelen gehouden in de Japanse hoofdstad Tokio. En op 14 december vindt een zonsverduistering plaats boven Chili, Argentinië en Antarctica. Genoeg om naar uit te kijken dus.

Maar wat ons met z'n allen het hele jaar door bezig zal houden is de viering van 75 jaar vrijheid. Dat betekent ongeveer een mensenleven lang onafgebroken vrede. Zo'n lange periode is een bijzonderheid in onze geschiedenis en genoeg reden voor feestelijkheden. Toch zal het ook een jaar worden van pijnlijke herinneringen. De 4 mei herdenking zal landelijk, maar ook in onze regio, een extra accent krijgen. Naast deze datum is er behoefte om ook op andere momenten stil te staan bij dramatische gebeurtenissen die in de oorlog hebben plaatsgevonden.

In Zwartewaal worden ieder jaar op 4 december bij het monument aan de Meeldijk twee Nederlandse verzetsmensen en twee Italiaanse onderduikers herdacht, die bij een Duitse inval om het leven kwamen. Ze werden ontdekt door verraad, een daad die ook in Rockanje grote gevolgen had. Daar werden op 6 december in de duinen zes mensen gefusilleerd. Nabestaanden herdachten deze gebeurtenis deze maand met de burgemeester in het gemeentehuis. Ze lieten weten dat ze een jaarlijkse herdenking op deze datum zeer op prijs zouden stellen. Misschien gaat Rockanje het voorbeeld van Zwartewaal volgen?

Gelukkig zal 2020 voor Rockanje nog een feestelijk jubileum in petto hebben. Het dorp bestaat dan 800 jaar. Dat wil zeggen, er is een document dat achthonderd jaar geleden werd opgesteld, waarin Rockanje genoemd wordt. Wie weet bestaat het dorp dus al veel langer en wellicht gaat iemand nog eens ontdekken hoe het precies zit. Maar daar gaan ze in Rockanje niet op wachten. Feest!

Er staat een feestweek op het programma en nog veel meer. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Een mooi jaar toegewenst!

Uit de krant