Germaine Compier in haar zangstudio
Germaine Compier in haar zangstudio
Zomaar een Westvoornaar

Germaine Compier

Algemeen 1.398 keer gelezen

Germaine Compier woont zo'n jaar of zes in Rockanje. Als ze vertelt waar ze zoal haar dag mee vult, dan zou je denken dat ze al een leven lang in het badplaatsje woont. Niets is minder waar. Makkelijk pratend doet ze haar verhaal.

"Mijn moeder werd gevraagd lid te worden van de plaatselijke operette vereniging. Ze had een beter idee. Mijn jongste dochter kan goed zingen. Ik stuur haar wel langs", zei ze. Germaine, toen dertien jaar, ging erheen, werd lid en voelde zich er gelijk helemaal thuis. Ze leerde dansen, zingen en acteren. Daar in Purmerend werd de basis gelegd voor haar internationale zangcarrière.

Op haar twintigste solliciteerde ze bij de 'Hoofdstad Operette'. "Ik moest in het grote imponerende Amsterdamse Carré auditie doen. Een bijna lege zaal met enkele dames en heren ergens op één van de eerste rijen." Ze werd aangenomen. Tot in 2001, het jaar waarin de 'Hoofdstad Operette' werd opgeheven, bleef ze aan het gezelschap verbonden. "Ik heb er prachtige jaren beleefd en ontwikkelde mij tot de eerste soliste. Ik trad op in de mooiste zalen, kwam in bijzondere steden en heb de schitterendste optredens verzorgd."

Na het opdoeken van het gezelschap begon Germaine voor zichzelf. Ze ontwikkelde zich op verschillende andere muzikale terreinen. Ze volgde een opleiding tot docent in de hedendaagse zangtechniek voor populaire muziek, volgde cursussen en workshops en keek rond. "Tegenwoordig geef ik privé zanglessen. Mijn jongste leerling is zes. De oudste is een zeventiger. Ik geef ook zelf gecreëerde workshops, bijvoorbeeld 'Zing je Fit'. De naam zegt het al. Zingen maakt mensen niet alleen gelukkig, maar ook fitter."

Er is nog veel meer, waar haar handtekening onder staat. Germaine noemt haar workshop 'Stembevrijding'. "Hier leren de deelnemers hun eigen stem kennen, overwinnen ze zichzelf door te zingen en maken ze kennis met klanken. Het is voor hen vaak een innerlijke bevrijding als ze eenmaal een eerste stapje gezet hebben."

Ook wordt ze wel gevraagd een koor te coachen, om er een frisse wind door heen te blazen. "En dan is er natuurlijk het grote succes wat we hebben met 'Het Aanschuifkoor' in Hellevoetsluis, Brielle, Oostvoorne, Middelharnis en Spijkenisse. Daar zijn we hartstikke blij mee." Wij komen tenslotte bij het eind van het gesprek; of ze ooit nog terug gaat naar Purmerend. Ze kijkt of ze water ziet branden. Dan zegt ze: 'Rockanje is voor mij als een warm bad. Hier wonen is als een grote lange vakantie." Ze wijst naar haar Gerard. "Ik ben helemaal gelukkig. Voor hem kwam ik naar de Zuid Hollandse kust. Hier in Rockanje ligt mijn toekomst. ."Geïnteresseerd welke noten Germaine nog meer op haar zang heeft? germainecompier.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant