Afbeelding
Wie wat bewaart... die weet wat!

Egter een voornaam?

Algemeen 380 keer gelezen

Voor de meesten zal de naam Egter van Wissekerke wel bekend zijn. Mr.F.J.D.C. Egter van Wissekerke was van 1900 tot 1937 burgemeester van Nieuwenhoorn, van 1900 tot 1919 tevens van Rockanje en daarna tot 1937 tevens van Brielle.

Als burgemeester van Brielle was hij in 1922 gastheer van de Koninklijke familie toen deze de 1 aprilviering bijwoonde. Egter moet geliefd zijn geweest; één van de ravelijnen draagt zijn naam en in de coupure bij de Kaaistraat is zelfs een portret van hem te vinden. Ten onrechte wordt wel eens gemeend dat Egter zijn voornaam is en Van Wissekerke zijn achternaam. Egter werd in 1864 geboren in Arnhem, zijn vader, een generaal-majoor, en diens voorouders waren toen al meer dan een eeuw ambachtsheren van het Zeeuwse Wissekerke. Wissekerke was derhalve een titel en formeel geen deel van de achternaam; pas in 1930 werd de familienaam Egter officieel en bij K.B. gewijzigd in Egter van Wissekerke.

Tot zover de uitleg. Afgelopen week ontdekte mijn collega Nick Werring een leuk 'weetje' over de achternaam Egter. Omstreeks 1669 woonde in Rotterdam ene Hector Fournie, hij was waarschijnlijk een Fransman want hij liet zijn kinderen in de Waalse kerk dopen. Diens zoon Pieter (of Pierre) liet zijn kinderen afwisselend in de Waalse en Nederlandstalige kerk dopen: in de Waalse kerk heette hij Fournier, in de Nederduitse Fornuijs, of werd zijn patroniem vermeld: Exterse, een verbastering van Hectorszoon. Dit klinkt minder vreemd wanneer we de naam op zijn Frans uitspreken, dus met een stomme h: Ectorse. Toen dát kind in 1723 een zoon liet dopen werd de naam Exters verder verhaspeld tot Egter. De dopeling ging studeren, werd predikant en huwde de dochter van de ambachtsheer van Wissekerke. De rest is geschiedenis.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant