Het eerste duizendknoopdepot op de Maasvlakte (Foto: Ries van Wendel de Joode)
Het eerste duizendknoopdepot op de Maasvlakte (Foto: Ries van Wendel de Joode) Foto: Ries van Wendel de Joode

Reactie op artikel over eerste duizendknoopdepot

Algemeen 246 keer gelezen

Rubriek Lezers Schrijven

Geachte Lezers, Havenbedrijf,

Op 27 december jl. was ik verheugd te lezen in Weekblad Westvoorne dat het Havenbedrijf Rotterdam hun 1e "duizendknoopdepot" geopend heeft om de door hen opgegraven Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica, Fallopia sachalinensis, Fallopia × bohemica) op een centrale plek te deponeren.

Helaas las ik in dit artikel dat "De verwachting is dat na een verouderingsproces van vijf jaar de plant geheel is afgestorven en dat de grond weer kan worden gebruikt." Vijf jaar? Wat kan ik hier op zeggen? Is dit uiterst optimistisch of uiterst naïef? Gevaarlijk is het in ieder geval wel.

In 2006 toen ik mijn eerste pogingen waagde aandacht voor de gevaren van deze plant te trekken stond er in de ons omringende landen vier jaar wachttijd nadat de plant voor het laatst gesignaleerd is in reeds schoongemaakte grond voordat men mocht zeggen dat de grond schoon was.

Helaas bleek dit ook uiterst optimistisch te zijn en tegenwoordig staat er twintig tot wel dertig jaar voor nadat de plant voor het laatst gesignaleerd is omdat men rekening dient te houden met de slapende/ sluimerende/ latente kracht van de plant. Als het Havenbedrijf na vijf jaar grond uit het duizendknoopdepot gaat uitspreiden is de ramp niet te overzien, vrees ik.

Het afkomen van met Japanse Duizendknoop vervuilde grond is een kostbaar proces en hoe sneller men er vanaf wil, hoe duurder in tijd en geld. Jarenlang al geeft de UK ongeveer £165miljoen uit per jaar om Japanse Duizendknoop te bestrijden (Williams et al 2010) en er wordt ingeschat dat de kosten om het probleem totaal te elimineren meer dan £1.56 miljard zou zijn als de Britten dat zouden proberen.

Er wordt in de UK ook nog steeds met bestrijding door de psyllid Aphalara itadori (Japanse Duizendknoop kevertje) geëxperimenteerd, maar voorlopig is er nog maar een manier om binnen een korte termijn van grootschalige vervuiling door Japanse Duizendknoop af te komen: diep uitgraven en verbranden.
Lezers kunnen ook kijken op de website van Groei & Bloei: https://voorne.groei.nl/groeninfo/ waar mijn protocol over het verwijderen van Japanse Duizendknoop bijna tien jaar te lezen is.

Hoogachtend,

Eleanor van der Hammen-Klepeis
Rockanje

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant