Afbeelding
Dagboeknotities

Brielle wil wel

do 6 feb 2020, 09:16 Algemeen

Afgelopen week viel het besluit: Brielle wil fuseren met Hellevoetsluis en Westvoorne. Dat wil zeggen: onder bepaalde voorwaarden. Zo moet er nog een onderzoek komen naar de financiële staat van de toekomstige partners. Goed idee, want met een failliete tent fuseren, daar zou alleen maar narigheid van komen.

In de ochtenduren van de dag van dit historische besluit werden we nog opgeschrikt door een krantenbericht dat Brielle tot een fusie zou besluiten 'in alle stilte'. Het punt zou met opzet niet op de raadsagenda vermeld staan, omdat men niet wilde dat er vooraf verhalen in de media zouden verschijnen. De 'interne discussie' moest niet verstoord worden door 'allerlei berichtgeving'. Pardon? Het zal toch niet, dat iemand deze woorden serieus uit zijn/haar mond heeft gekregen? We leven in een land met een vrije pers – een verworvenheid die we dit jaar uitgebreid vieren. En gelukkig staat het iedereen vrij zich al dan niet iets aan te trekken van alles wat de media de wereld in slingeren.

Hoe dan ook, er was dus een krant die met dit bericht kwam. En er waren ook deskundigen gevonden die er hun plasje over deden: ze vonden het raar en niet netjes om zo'n belangrijk besluit er 'even snel doorheen te jassen'. Nou kun je veel zeggen over het fusieproces, maar niet dat het er even doorheen gejast wordt. Als we het tempo moeten karakteriseren kunnen we beter een vergelijking trekken met de gang van een ernstig gehandicapte slak die een triatlon moet afleggen, inclusief pittige hindernisbaan. Man, man, wat er allemaal niet voorgevallen is! Ik zwijg er nu over, want voor je het weet zit je misschien 'interne discussies' te verstoren.

Maar goed, die eventuele wens tot stilte werd dus niet vervuld, integendeel, de tribune zat tijdens de vergadering stampvol. En de agenda dan? Daar stond op: 'verdiepende verkenning bestuurlijke toekomst Brielle'. Niet zo heel erg geheimzinnig dus. Het betreffende rapport bij dit punt werd pas op het allerlaatst openbaar gemaakt, dat dan weer wel. Dat ontnam burgers die het lijvige geval wellicht uitgebreid hadden willen bestuderen de kans om in te spreken. Journalisten die zich degelijk hadden willen voorbereiden op de vergadering visten ook achter het net. Een beetje 'raar' is dat wel. De zoveelste onhandige manoeuvre in het Voornse fusieproces. Zoiets zorgt geheid voor negatieve berichten in de media. Precies dat wat niemand meer wilde.

Anderzijds kun je moeilijk stellen dat het bestuur van Brielle haar best gedaan heeft burgers buiten de besluitvorming over het fusieproces te houden. Er werd nog nét niet huis aan huis op deuren gebonsd om ieders persoonlijke mening en gevoelens op te tekenen. Wel waren er eindeloze inspraakbijeenkomsten en reed er een MoBrielle Eenheid rond (echt waar!) om informatie te verstrekken en vragen te beantwoorden.

De meeste Briellenaren zijn inmiddels wel behoorlijk fusiemoe. Voor iedereen die toch nog interesse kan opbrengen: het bewuste rapport staat online. U kunt het nu veilig lezen zonder gevaar anderen te storen.

Uit de krant