Afbeelding
Dagboeknotities

Drinkwater

Algemeen 269 keer gelezen

Het lijkt zo gewoon dat het altijd zomaar weer uit de kraan komt: fris en helder drinkwater. Het verbruik ervan stijgt, door economische groei en klimaatverandering. Er komt heel wat aan te pas om water dat uit rivieren of duinen is opgepompt, te zuiveren tot schoon, veilig drinkwater. Wij hebben dan ook allemaal van jongs af geleerd om er zuinig mee om te gaan. Van onze ouders en de juffen en meesters op school. Kraan dicht, als je je handen inzeept, of je tanden poetst! Later kregen we nog meer aansporingen van de overheid en waterleidingbedrijven. Enkele tips die we allemaal al eens meekregen:

Gemiddeld genomen staan we meer dan acht minuten onder de douche. Een paar minuten minder moet lukken, daarmee bespaar je vele honderden liters per jaar. Met een waterbesparende douchekop boek je nog meer resultaat. De kleine doorspoelknop op het toilet bespaart zelfs duizenden liters per jaar. Een regenton is ideaal voor de opvang van water waarmee je de tuin kunt besproeien. De wasmachine kun je het beste pas aanzetten als je een trommel vol wasgoed bij elkaar hebt gespaard. Ook de vaatwasser moet natuurlijk pas laten draaien als hij vol is. Laat de kraan niet lopen voor het schoonspoelen van je scheermes. Even de stop in de wasbak scheelt enorm. Druppelende kranen moeten we uiteraard meteen repareren. Alles wat ongebruikt weglekt is verspilling.

Zo dragen we allemaal op onze manier een steentje bij. Soms met onbewuste automatismen: kraan dicht tijdens het tandenpoetsen, mond spoelen met een glaasje water. Soms met toch wel pijnlijke opofferingen: kort douchen, je tuintje laten verpieteren tijdens een tropische zomer als de regenton leeg is.

Ik keek er dan ook vreemd van op dat de gemeente Westvoorne onlangs besloot subsidie te geven voor de aanleg van een hockeyveld dat natgehouden gaat worden met drinkwater. Tot nu toe werd er gebruik gemaakt van een veld dat ingestrooid was met zand. Waterkunststofvelden spelen echter fijner dan die met zand. Steeds meer clubs gaan ertoe over. Nooit geweten dat men dat ook doet met drinkwater: kunststof grasmatten besproeien. En dan te denken dat velen het tegenwoordig al 'not done' vinden om drinkwater te geven aan een lévend gazon.

Altijd leuk zo'n weetje voor borrelpraatjes op verjaardagen. Vooral als je bij milieufreaks op bezoek bent, zoals wij onlangs. Zij behoren tot de fanatiekelingen die hun douchewater hergebruiken om het toilet mee door te spoelen of de ramen te zemen. Ik vertelde het hockeyveld verhaal. Eerst ongeloof natuurlijk. Dan wat gefrutsel met telefoons, en ja, daar klonken al luide kreten van verontwaardiging. Wat zouden zij met deze nieuw verworven wetenschap gaan doen? Nóg korter douchen?

Zelf moet ik onder de douche nu onwillekeurig steeds aan hockeyers denken. Hoeveel keer zou je kunnen douchen van de hoeveelheid water per wedstrijd? En hoe lang douchen hockeyers dan na zo'n wedstrijd? Ultrakort, ter compensatie? Mijn douchebeurten duren door al dat rekenwerk en gepieker in ieder geval heel wat langer dan voorheen.

                                                                                                                        

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant