Afbeelding

Veel ouderen niet digitaal vaardig of angstig voor belastingaangifte

Actueel 224 keer gelezen

De komende tijd moet iedereen weer belastingaangifte doen. Bij voorkeur online. Maar dat is voor één op de tien ouderen heel lastig. Ze zijn niet digitaal vaardig of bang om een fout te maken. Veel ouderen hebben dan ook ondersteuning nodig bij hun aangifte inkomstenbelasting. Daarom biedt ANBO hulp.

"Ongeveer tien procent van de ouderen in Nederland is niet digitaal vaardig en kan daardoor niet makkelijk hun aangifte inkomstenbelasting bij de Belastingdienst doen," aldus Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Daarnaast zijn veel ouderen bang dat ze een fout maken bij hun belastingaangifte en eventueel later geld terug moeten betalen. Daarom hebben wij honderden goed getrainde belastinghulpen die ouderen thuis helpen met hun belastingaangifte. Zij nemen alle gegevens door en zorgen ervoor dat mensen op tijd aangifte kunnen doen. En dus het juiste bedrag aan de Belastingdienst betalen of terug krijgen."

Laat geen geld liggen

De belastinghulpen van ANBO kijken ook of mensen geen geld laten liggen. Veel mensen weten namelijk niet dat bijvoorbeeld de reiskosten die je maakt voor een dokters- of ziekenhuisbezoek, aftrekbaar zijn van de belasting. Of dat een aangeschaft hoorapparaat een aftrekpost kan zijn.

Daarnaast zijn de voorwaarden voor de huurtoeslag verruimd, waardoor meer mensen daar recht op hebben. Daarom bekijken de ANBO Belastinghulpen, als zij bij ouderen langs komen voor de belastingaangifte, ook het recht op een (zorg- en huur-)toeslag. Het zou toch fijn zijn dat iemand wat minder huur hoeft te betalen en wat ruimer in zijn portemonnee zit.

Hulp aan duizenden ouderen

Liane den Haan: "Onze belastingservice is niet nieuw; onze belastinghulpen helpen ouderen al jaren bij de aangifte inkomstenbelasting. Vorig jaar zijn ze duizenden mensen van dienst geweest. Dit jaar verwachten we nog meer ouderen te kunnen helpen."

Wilt u hulp bij uw belastingaangifte?

Neemt u dan contact op met de ANBO Belastingservice, telefoon 0348 - 46 66 91 of stuur een e-mail naar ledenservice@anbo.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant