Afbeelding
Foto: PR

Vier super tips tegen fietsdiefstal

Actueel 129 keer gelezen

Fietsen is goed voor je conditie, goedkoop en brengt je op plaatsen waar je met de auto niet kunt komen. Westvoorne is bovendien prachtig gelegen. Fiets door de duinen, naar het havengebied of gewoon naar het dorp om te winkelen. Natuurlijk heb je dan wél een goede fiets nodig en je wilt niet dat deze gestolen wordt. Helemaal honderd procent veilig is het uiteraard nooit, maar er is wel veel wat je zelf kunt doen om diefstal te voorkomen. Volg de onderstaande tips en jouw fiets is zo 'diefstalproof' als maar mogelijk is!

1. Bewaakte stalling
De allerbeste manier om fietsendieven op een afstand te houden, is door je fiets in een bewaakte stalling te plaatsen. In veel gemeenten zijn er gratis bewaakte fietsenstallingen. Mocht je toch een klein bedrag moeten betalen, dan is dat het wel waard. Een nieuwe fiets is een stuk duurder!

2. Goede sloten
Bijna elke fiets is tegenwoordig voorzien van een stevig ringslot door het achterwiel. Gebruik daarnaast ook altijd een tweede slot om de fiets vast te zetten aan een stevig, niet verplaatsbaar object, zoals een lantaarnpaal of fietsenrek. Dit voorkomt dat de dief de fiets optilt, meeneemt en op een andere plek op zijn gemak het ringslot onklaar maakt. Kies een kwalitatief hoogwaardig kabel-, beugel- of kettingslot met ART keurmerk. Dit keurmerk geeft aan in welke mate het  fietsslot je fiets beveiligt. Een goede aanduiding: voor veel verzekeringen is een ART 2 slot een minimale vereiste.

3. Maak het dieven niet mogelijk het tweede slot te forceren
Om te voorkomen dat het tweede slot gemakkelijk geforceerd wordt, is het belangrijk dat je het hoog vast maakt. Indien het slot op de grond hangt, kan de weerstand van de grond gebruikt worden om hefboomwerking te creëren met een betonschaar of men kan met een steen het slot kapot slaan. Verder moet je het slot nooit in het midden van het frame bevestigen. De fiets kan dan rondgedraaid worden en zo ontstaat er een grote kracht op het slot waardoor het openspringt. Doe het slot daarom door zowel het voorwiel als het frame.

4. Open en bloot
Een dief werkt het liefst op een plek waar hij niet gezien wordt of opvalt. Plaats je fiets dus bij voorkeur op een plek waar hij volop in het zicht staat. Let wel op, want een drukke winkelstraat of station levert wel veel voorbijgangers op, maar die letten op de winkels of hebben haast. Te midden van al die beweging, valt een dief in actie ook minder op. Een stalplek voor een bushalte of een terras is een betere optie.

Als het toch fout gaat
We zeiden het al, niets is honderd procent veilig. Heb je een dure fiets? Sluit dan zeker een verzekering tegen diefstal af. Zorg ook dat je fiets is gegraveerd en bewaar de gegevens van je fiets goed (framenummer, type, kleur etc.). Dit maakt het doen van een aangifte en eventueel een claim bij je verzekering een stuk gemakkelijker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant