Afbeelding
Dagboeknotities

Verloving

do 12 mrt 2020, 09:57 Algemeen

Ja, Hellevoetsluis wil het ook: fuseren. Afgelopen week kwam het hoge woord eruit. De gemeenteraad stemde unaniem vóór een verbintenis met Brielle en Westvoorne. Er kwamen zelfs verlovingsringen aan te pas, aangeboden door Groen Links aan de drie gemeenten. Menigeen zal een zucht van verlichting geslaakt hebben. Want aan dit romantische moment ging een lange, roerige verkeringstijd vooraf, vol ruzies, misverstanden en ongenoegens. Daarom is de spanning toch nog niet helemaal verdwenen.

Het huwelijk zal vast wel doorgang vinden, daar niet van. Want eigenlijk is het een 'moetje'. De partners zijn al veel te lang vrijgezel gebleven en veel keus hebben ze niet. Maar onder welke condities moet de verbintenis gesloten worden? Wat zijn de huwelijkse voorwaarden? En wie brengen er een bruidsschat mee?

Wat het ook nog eens ingewikkeld maakt, is het feit dat het gaat om een driehoeksverhouding. Twee degelijke types en eentje die haar geld verbrast heeft en nu platzak is. Iedereen snapt dat die laatste dan geen ideale huwelijkskandidaat is. Daar moet heel wat tegenover gesteld worden om de boel weer in evenwicht te brengen. Een aantrekkelijk uiterlijk zal zeker helpen en een mooi karakter kan veel goed maken. Maar hoe zien de twee anderen de financiële toekomst tegemoet van de verbintenis?

Zelf hebben ze wel wat spaarcentjes op de bank. Zijn ze bereid die in te brengen in het huwelijk? Of hebben ze zin om in de vrijgezellentijd die hun nog rest alles lekker te gaan verbrassen? Je kunt er immers nog heel veel leuke dingen van doen voor de grote dag daar is. Bijvoorbeeld mooie voorzieningen treffen voor de huidige 'eigen' inwoners. Wat royaler in de beurs tasten voor het opknappen of herinrichten van de openbare ruimte. Verenigingen een fijne subsidie geven. Een forse injectie toedienen aan het culturele leven. Kunstenaars opdracht geven om opzienbarende werken te creëren voor de openbare ruimte.

Of vorstelijk uitpakken voor het 1 aprilfeest in 2022. Want we willen toch allemaal dat dat de boeken ingaat als een onvergetelijk evenement, waar men over honderd jaar nog vol lof over spreekt. Hoe mooi zou het zijn als veerman Koppelstok niet hoeft te spélen dat hij een complete vloot op de rivier heeft gezien, maar dat er wérkelijk vijfduizend mannen 'kloek en vol vuur' komen binnenzeilen! Het kost wat, maar dan héb je ook wat.

Maar goed, na braspartijen van dergelijke vrijgezellenfeesten volgt onvermijdelijk de kater. Als dan in 2023 de bodem van de gezamenlijke pot in zicht is, zullen de bewoners van de nieuwe gemeente Voorne dat aan den lijve ondervinden. Bijvoorbeeld doordat de gemeentelijke belastingen verhoogd worden. Hier en daar wordt zelfs gevreesd dat dit sowieso het geval zal zijn, ook zonder braspartijen vooraf.

We zien wel. Voor nu genieten we met z'n allen van de roze wolk waar we samen op zitten. Hoera, de verlovingsringen zijn uitgewisseld. Moge de liefde bloeien! En bedenk wel: je trouwt niet om geluk te vinden, maar om het te delen.

Uit de krant