Afbeelding
Zomaar een Westvoornaar

Ton van der Hoeven

Algemeen 920 keer gelezen

Als Ton van der Hoeven eenmaal op zijn praatstoel zit, is het opletten geblazen. Hij schakelt snel en vertelt bevlogen.

"Ik ben geboren in het Poeldijk. In 1985 ben ik, samen met mijn vrouw Ada, in Brielle terecht gekomen. Sinds 2013 wonen we in Oostvoorne. We hebben een mooi appartement en wonen er prachtig bij het Mildenburgbos. Precies zoals we dat al jaren wilden. Maar ik moet ook zeggen dat in ons leven lang niet alles van een leien dakje liep." Veel Briellenaren en Westvoornaars zullen Ton kennen. "Ik heb jaren lang met Ada en een aantal medewerkers camping de Gouwe Geit en het Restaurant bestierd. Toen we daarmee in 1998 stopten, waren we al een tijdje aan het nadenken over een nieuwe woonplek. Zo zijn we in april 2013 in Oostvoorne terecht gekomen. Ik heb tijdens de tijd van onze camping nog een gewone betaalde baan erbij gehad. Ik vond dat prima. Maar toen ik na een ziekteperiode weer ging werken, voelde ik dat ik te veel van mezelf vroeg en heb ik mijn baan eraan gegeven."

Tot op de van vandaag heeft Ton een meer dan volle agenda. "Sinds 2008 ben ik betrokken bij de Biberbunker in Oostvoorne. Mijn interesse in de luchtvaart en mijn bijzondere aandacht, die ik altijd al gehad heb voor de Tweede Wereld oorlog, brachten mij, na een tip van mijn vrouw, bij de Biberbunker in Oostvoorne. Daar hebben de Duitsers voor een belangrijk deel hun luchtmacht in het zuid en het westelijk deel van Nederland aangestuurd. Met behulp van grote radarposten in de duinen dirigeerde de Luftwaffe haar eigen jagers en het luchtafweergeschut richting de geallieerde bommenwerpers. Op 2, 3 en 5 mei gaan we voor het publiek bijzondere dagen organiseren. Iedereen die dat wil kan dan een speciale bunkerroute lopen door het duinengebied. Er zijn bijzondere lezingen en gidsen vertellen over 1943 en 1944 in de stelling Biber heeft afgespeeld."

Ook in zijn Brielse tijd was Ton een actief man. "Ik heb een paar maal meegeholpen bij het organiseren van de uitvoering van Matheus Passion. Dat gebeurde door het 'Geuzengilde', waar ik jarenlang lid van ben geweest. En ik heb het nodige als vrijwilliger gedaan rond de organisatie van de Brielse 1-aprilfeesten." Ton is, samen met zijn Ada, op het punt gekomen veel meer dan vroeger de dag te gaan plukken en te genieten van wat het leven te bieden heeft. "We gaan voor een paar weken naar Portugal. Daar waren we allebei aan toe. Samen genieten van de rust en de ruimte. En als we eenmaal weer terug zijn, kijk ik uit naar de eerste dagen van mei. Ik zal tijdens die bijzondere dagen bij de Biberbunker een van de gidsen zijn. Ik verheug me er nu al op om vooral aan jongeren te vertellen, wat er zich tijdens de Tweede Wereld oorlog in de duinen van Oostvoorne heeft afgespeeld."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant