De bontbekplevier klein (Foto: Ruud Polestra)
De bontbekplevier klein (Foto: Ruud Polestra) Ruud Poelstra

Gedeelte strand bij Groene Punt nu beschermingsgebied

Algemeen 317 keer gelezen

Vanaf 15 maart 2020 is een deel van het hogere strand bij de Groene Punt op Voorne beschermingsgebied voor zeer kwetsbare broedvogels. Het gaat hierbij om met name om de strand- en bontbekplevier en dwergstern. Soorten die bedreigd worden en op de zogenoemde Rode Lijst staan.

In heel ons land is de strandrecreatie afgelopen tientallen jaren enorm toegenomen. Niet alleen door badgasten, maar ook door strandsporten en wandelaars met of zonder hond en ook nog jaarrond. Hierdoor is het leefgebied van vogels afgenomen welke afhankelijk zijn van stranden. Enkele soorten vogels worden daardoor bedreigd. Te weinig realiseren we ons dat het strand ook belangrijke en soms kwetsbare natuur herbergt.

Voor de bescherming is gekozen omdat dit buitendijkse natuurgebied van zeer grote waarde is voor de genoemde broedende kustvogels. Zij maken hun nesten het liefst in het gebied boven de hoogwaterlijn waar wat aanspoelsel ligt en waar al minuscule duintjes aan het ontstaan zijn. De nesten zijn niet meer dan een kuiltje in het zand. De eieren en vogels zelf hebben een schutkleur. Tijdens het broedseizoen, van 15 maart tot 15 augustus, vraagt Natuurmonumenten de strandbezoekers niet binnen het afgezette deel te komen. Rondom het afgezette deel staan ook informatieborden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant