Afbeelding
Dagboeknotities

Coronacommunicatie

vr 3 apr 2020, 10:37 Algemeen

Hoe lastig communiceren is merken we iedere dag, maar in tijden van crises wordt het extra duidelijk. De koning vertelde het, de premier en alle burgemeesters in het land: blijf thuis en houd afstand! Hoe moeilijk kan het zijn? Best moeilijk, bleek in de praktijk.

Dat had alles te maken met de snelle verandering van de maatregelen. Dat schept verwarring. Je moest elkaar met een elleboogje groeten, nu anderhalve meter afstand houden. De scholen zouden open blijven, nu zijn ze dicht. De eindexamens zouden doorgaan, nu zijn ze afgelast. Je mocht met honderd mensen bij elkaar zijn, nu is drie al teveel. Je moest lekker bewegen in de buitenlucht, nu ben je in de duinen en op het strand een ongenode gast.

De meeste mensen hebben de ontwikkelingen gevolgd en hun gedrag aangepast. Maar niet iedereen kijkt tv of leest het plaatselijke krantje (dat laatste is onbegrijpelijk, maar dit terzijde). Zo kan het gebeuren dat je als Rotterdammer vol goede moed in de auto stapt en vol verbazing eindigt voor een afzetlint bij een parkeerplaats in Westvoorne. En dat je achteraf hoort dat ministers ernstig in je zijn teleurgesteld en je gedrag betitelen als asociaal.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet dealen met een ander type asocialen. Daarom stelde ze een protocol op voor het gedrag in het OV. Je mag niet meer spugen naar personeel van stads- en streekvervoer. Je mag tegenwoordig echt helemaal niks meer. Eerst wordt zwarte Piet je afgenomen, dan het vuurwerk en nu dit weer. Zo jammer dat mooie, oude tradities verdwijnen! Alle communicatiedeskundigen zitten op het puntje van hun stoel om te kijken of de rondspugende reizigers hun gedrag veranderen na de strenge en afkeurende woorden van de minister. Ik zou zeggen: geef de medewerkers een busje pepperspray mee en dan eens zien wie er nog zin heeft om met ze te sollen. Maar het kan zijn dat mijn advies in de wind geslagen wordt, omdat pepperspray een speekselopwekkende bijwerking kent.

Gelukkig is er ook een grote positieve verandering in communicatie te zien. Winkeliers pasten in sneltreinvaart de inrichting van hun zaak aan, voerden deurbeleid in en gaven tekst en uitleg op aanplakbiljetten en schoolborden. Grootouders skypen meermalen per dag met hun kleinkinderen. Medewerkers in de zorg rennen de benen uit hun gat met een I-Pad om patiënten en bewoners contact te laten maken met de buitenwereld. Iedereen met een smartphone kan genieten van een onophoudelijke stroom filmpjes met tips en trucs van collega's en verwanten om het leven in Coronatijd te verlichten.

Dan was er nog de communicatie via de taal van de muziek. Ger Vos gaf een concert in de tuin van het Catharina Gasthuis. Bij het lied Brielle sprongen de tranen in mijn ogen. Brielle! Hoe is het daar nu op 1 april? Hopelijk toch veel vlagvertoon en iedereen thuis in historisch kostuum. Moesten ze lachen, je collega's tijdens de video conference call?

Tot slot een goede raad: blijf kalm en luister naar je burgemeester. En vooral: niet spugen! Naar niemand. Dan zit je altijd goed.

Uit de krant