Peter de Visser
Peter de Visser

Westvoornaar of Westvoornenaar?

Algemeen 706 keer gelezen

De Oostvoornse leerkracht Peter de Visser, die twee weken terug in deze krant werd belicht, werd aan het denken gezet door de naam van onze rubriek 'Zomaar een Westvoornaar'.

Is het nu Westvoornaar of Westvoornenaar, zo vroeg de Oostvoornse leerkracht zich af. De Visser ging op onderzoek uit en kwam tot leuke ontdekkingen. Hieronder zijn bevindingen.

'In de tweewekelijkse rubriek 'Zomaar een Westvoornaar' in deze krant was de spelling van 'Westvoornaar' me eigenlijk nooit opgevallen, totdat ik kortgeleden zelf op die plek in de spotlight verscheen.

'Dat woord loopt niet lekker', zei mijn taalgevoel, en door het feit dat wij in Westvoorne wonen, leek het mij taalkundig logischer dat een inwoner Westvoornenaar diende te heten. Mèt – ne - dus.

De redactie van Weekblad Westvoorne meldde mij desgevraagd dat ze dit altijd al zo spelden, omdat men dit in deze regio zo placht te zeggen.

'Wat men zegt', kan echter nogal wat variëren, dus zocht ik naar enige regelgeving op het gebied van de plaatsnamenkunde. Regelgeving, daar zijn we in Nederland doorgaans heel goed in, maar hoe je structureel de naam van een inwoner afleidt van de woonplaats? Ik heb het niet kunnen vinden.
Dan maar eens het Nederlandse plaatnamenregister geraadpleegd op zoek naar plaatsjes die net als Westvoorne eindigen op –ne.

Daar zijn er wel wat van en de bijbehorende inwoners haalde ik er met behulp van Google zo bij. In kranten, gemeentelijke websites, topografische lijsten en in magazines tref je die woorden aan.

Onder andere deze: Deurne (Brabant) en Deurnenaar, Borne (Overijssel) en Bornenaar, Othene (Zeeland) en Othenenaar, Philppine (Zeeland) en Philppinenaar, Horne (Nu: Horn.Limburg) en Hornenaar (ook: Hoornaar). Maar zo vond ik ook: Kortgene (Zeeland) en Kortgener, Elsene (België) en Elsenaar, Bredene (België) en Bredenaar.

Het moge hiermee duidelijk zijn: Het taalgebruik van de inwoners bepaalt hoe de afleiding van de plaatsnaam ontstaat. Het is en blijft Westvoornaar. De redactie kan gerust zijn; het blijkt een verantwoorde keus.'

Peter de Visser

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant