Afbeelding

Zorgen over tiny houses beleid gemeente Westvoorne

Algemeen 1.244 keer gelezen

Oostvoorne - Deze week hebben 65 inwoners van Oostvoorne gezamenlijk via een advocaat de gemeenteraad, burgemeester en wethouders aangeschreven, omdat men zich ernstig zorgen maakt over het tiny houses beleid van de gemeente Westvoorne. Daarbij gaat het niet over de afmetingen van deze huizen, maar over de plaatsen waar ze gebouwd worden. Het groene paard achter de wagen spannen, aldus de groep inwoners.

'In zowel de beleidsstukken van de gemeente als de manier waarop deze omgaat met een aanvraag voor het plaatsen van tiny houses op een groen perceel aan de F.H.G. van Itersonlaan in Oostvoorne, grenzend aan een rustgebied van het Zuid-Hollands Landschap, blijkt de natuur de rekening te moeten betalen voor de plotse populariteit van wat in werkelijkheid gewoon kleine huizen of stacaravans zijn', aldus de heer van Amstel die spreekbuis is voor de groep inwoners. 'De bescherming die het bestemmingsplan de inwoners van Westvoorne biedt, komt ineens onder druk te staan nu aanvragers de woorden 'klein huis' op zijn Engels uitspreken en dan koppelen aan een mooi verhaal over duurzaamheid. Een duurzaamheid die echter niet veel verder gaat dan eveneens kleine uitvoerigen van technische systemen, zoals zonnepanelen en recycling die je ook bij grote huizen vindt. Aan het bouwen in de natuur, klein of groot, is per definitie niet veel duurzaams te ontdekken. Het is belangrijk dat bij het vallen van de term tiny houses ons gezond verstand niet ineens op slot gaat en de gemeente het gaat zien als een leuk trendy ding "waarvan we er ook een paar moeten hebben."

'Voor de aanvraag aan de Itersonlaan is door de initiatiefneemster landelijk geadverteerd om vanuit heel Nederland interesse op te wekken voor het wonen in de Natuur van Westvoorne met haar prachtige duingebied. Wanneer de gemeente de aanvraag serieus neemt om daarvoor ontheffing te verlenen aan de eigenaresse van de grond, zodat deze op een nu nog groen stuk grond een vrije grootstedelijke buitenplaats kan stichten, direct grenzend aan het Bosje van Oranje, blijft de inwoners van de gemeente niets anders over dan daar op te reageren. En dat vooral om te voorkomen dat de gemeente in haar algemeen beleid èn individuele aanvragen voor tiny houses het groene paard finaal achter de wagen spant', aldus van Amstel.

Vertrouwen op handhaving

Niemand zal ontkennen dat in Westvoorne het aanbod van goedkopere en dus ook kleinere woningen een belangrijk aandachtspunt is. Eenvoudig ook omdat men oudere en jongere leden uit het eigen gezin niet graag uit woningnood naar verder gelegen gemeentes ziet vertrekken. 'Maar terwijl tiny houses misschien wel de meest trendy oplossing lijkt, is het ook met afstand de minst effectieve', vervolgt van Amstel. 'En wanneer het om tijdelijke plaatsing gaat, lost het ook geen enkel probleem voor de lange duur op. Ook dat is duurzaamheid. Uit elk onderzoek blijkt dat terwijl het verhaal van tiny houses ooit begonnen is vanuit een ideologie, de interesse in Nederland vooral op financiële motieven gebaseerd is. Hoe met een klein budget op een mooie plek te wonen.

Het bestemmingsplan beschermt de inwoners tegen oneigenlijke wijzigingen in hun woonomgeving en beschermt de open ruimte. Het geeft iedereen de zekerheid dat er naast hun deur geen vreemde dingen gebeuren. In de huidige discussiestukken binnen de gemeente staan meerdere aanwijzingen hoe de combinatie tiny houses en tijdelijkheid (let wel: 10 tot 15 jaar!) gebruikt kunnen worden om het eigen bestemmingsplan te omzeilen. Inwoners schakelen niet voor niets in zulke grote getale een advocaat in om nota bene de door hen zelf gekozen politici te wijzen op de noodzaak dat burgers moeten kunnen vertrouwen op het handhaven van wet en regelgeving door het gemeentebestuur. Over hoe de verschillende politieke partijen hier tegenaan kijken zal na de aankomende raadsvergadering van 18 mei over dit onderwerp nog nader bericht worden.

Tot slot moet opgemerkt worden dat er zowel kaf als koren bestaat en zoals we onze kinderen dat geleerd hebben, moeten die gescheiden worden. Ook kleine en tijdelijke bebouwing kan soms voor mensen een serieus woonprobleem oplossen. En daarvoor zal ook brede sympathie bestaan zolang de term 'tiny houses' niet wordt misbruikt om met de bebouwing van Westvoorne nog verder de natuur in te trekken. Voorlopig komt, op minder dan een steenworp afstand van het bordje 'rustgebied' van het Zuid-Hollands Landschap, de aanvraagster van de tiny houses aan de Itersonlaan nog regelmatig met een oude vrachtwagen illegaal kamperen. En dan wordt er 's avonds gezellig een groot open vuur aan de gang gehouden. Heel duurzaam.....'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant