Afbeelding
Dagboeknotities

Ouderwets gezellig

do 28 mei 2020, 10:38 Algemeen

Alles komt langzaam weer op gang, maar normaal is het nog lang niet. Er is van alles veranderd. Veel mensen hebben ernstige zorgen, over hun financiële situatie, hun gezondheid of die van familieleden. Plotsklaps is hun zorgeloosheid verdwenen.

Ook degenen die niet zelf in de sores zitten voelen dat gemis aan zorgeloosheid. Er is iets essentieels verdwenen uit de maatschappij: het gebabbel, de kletspraatjes, de gesprekjes over van alles en nog wat en niets in het bijzonder. De anderhalvemetersamenleving heeft een vreemd soort zwijgzaamheid over ons afgeroepen. Vroeger hoefde ik mijn oren maar te spitsen in winkels en op de markt en dan was ik weer helemaal op de hoogte. De laatste buurtroddels, commentaar op wat er in de gemeente allemaal fout gegaan was en voorspellingen over wat ‘ze’ nog meer verkeerd zouden aanpakken: het nieuws lag op straat en de meningen daarover ook. Nu ligt er niks meer op straat.

In supermarkten schuifelen mensen zo efficiënt mogelijk met hun schoongepoetste wagentje langs de schappen. Geen versperringen meer in het gangpad van kletsende klanten. Op de markt lijkt er tegenwoordig een soort levend schaakspel aan de gang. Mensen staan zwijgend, op gepaste afstand te wachten op hun beurt, ieder in hun denkbeeldige vak. Als een klant geholpen is en vertrekt bij de kraam, schuifelt iedereen langzaam om elkaar heen naar het volgende veld op het schaakbord. Er wordt minzaam geglimlacht en geknikt, soms een korte groet, maar praatjes? Nee. Het roddelt niet lekker op anderhalve meter.

Gelukkig zijn de kappers weer begonnen. Als je érgens nieuwtjes wilde horen, moest je daar zijn. Helaas, dat is verleden tijd. Bij de kappers is een nieuw tijdperk aangebroken. Het draait niet meer om de vraag hoe je je haar geknipt wil hebben, maar op welke wijze. Je mag kiezen. Draagt de kapper een mondkapje? Draag je zelf een mondkapje? Dragen jullie allebei een mondkapje? Of vind je dat flauwekul en besluiten jullie in overleg dat het knipproces afgehandeld dient te worden zonder met elkaar te praten? Wel zo veilig, zo wordt je hoofd in ieder geval niet besproeid met spettertjes kappersspeeksel.

Is het dan nergens meer ouderwets gezellig? Jawel! Voor het echte ambachtelijke gekeuvel ga je nog steeds naar de apotheek. Ook daar natuurlijk die anderhalve meter en plexiglas schermen. Maar dat weerhoudt mensen er niet van om uitgebreid verslag te doen van de ontstoken teen van hun achteroom en de tepelkloven van hun nicht. Ze moeten nu hun stem nóg meer verheffen dan vroeger, maar wat geeft dat? Even vertellen dat die pillen voor geen meter werkten. Man man, de bijwerkingen alleen al! Hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizingen. Misselijkheid? Nee, dat dan weer niet. Maar vrouwlief toevallig wel. Zal wel niets met die pillen te maken hebben, maar toch hè? Die was me daar misselijk. Véértien keer eruit ’s nachts. Niet alleen om te kotsen, ook aan de dunne. Nou, dan weet je het wel. Dan doe je zelf ook geen oog meer dicht.

Beste lezers, zoekt u gezelligheid? Ga naar de apotheek!

Uit de krant