De TOBRUK bunker langs de Groene Kruisweg (Foto Rinus Boshuisen)
De TOBRUK bunker langs de Groene Kruisweg (Foto Rinus Boshuisen) Rinus Boshuisen

Lezers Schrijven: de munitieramp bij de Put van Heenvliet

Algemeen 1.282 keer gelezen

Mijn oproep naar het gebeuren met de vijf soldaten heeft wel effect opgeleverd.15 dames en heren, zelfs uit Zwolle, veelal leeftijdgenoten, belden mij op om informatie te verstrekken. Hartelijk dank daarvoor!

Het leuke is dat mijnheer Cor Wander het verhaal in de Groot Nissewaard leest nr.2. Krijn van de Lee uit Abbenbroek had het uit Weekblad Westvoorne en nummer drie, Joop Korenat uit het Briels Nieuwsland. Zoveel hulp had ik niet verwacht. Uit alle reacties kan ik u vertellen dat het onheil op/bij het schip gebeurd is dat afgemeerd lag aan westzijde van het Voornse kanaal. Daar lag alle verzamelde munitie, aangebracht uit de hele omgeving, zo maar open en bloot in het gras klaar om ingeladen te worden. Die zondag 25 mei 1945 rond 16.30 uur is het een ware hel geworden voor Nieuwe Sluis en de huizen langs het kanaal. Vele huizen totaal verwoest. Zelfs in Zwartewaal zijn veel ruiten gesneuveld. Bewoners uit Nieuwe Sluis moesten evacueren.

Piet Voogt uit Vierpolders stuurde mij veel gegevens. Ook van de hand van schrijver K.Scheijgrond. Ik citeer van hem: " de vijf gedode militairen hebben opgebaard gelegen bij bakkerij v.d. Kooij in Nieuwe Sluis. De gedode BS'er Kommer de Gruyter ,geboren 7 januari 1925, is eerst in Abbenbroek begraven en nadien weer in Heenvliet. Hij is slechts 20 jaar geworden. Onder zeer grote belangstelling zijn de vijf militairen in Zwartewaal ter aarde besteld. Vooral de militaire langzame pas onder pijpermuziek maakte veel indruk.

Kommer de Gruyter was door zijn ouders lange tijd in huis verstopt om uitzending naar Duitsland te voorkomen. Na de bevrijding ging hij gelijk in de Binnenlandse strijdkrachten meehelpen om orde te handhaven.Twee weken daarna is hij tijdens het bewaken van geinterneerde NSB'ers om het leven gekomen bij deze ramp. Helaas is er geen enkele foto van die ramp te vinden.

Na de explosie schijnt het schip half op de wal terecht gekomen te zijn met rondom alle doden en gewonden. Van een Duits munitiedepot in de put van Heenvliet heeft niemand gehoord, want die is pas in de jaren '60 opgestart om zand te winnen en moest het dorp Nieuwe Sluis gesloopt worden. Eeuwig zonde als ik er nu nog foto's van zie. Kasteel De Olifant is gered (steen voor steen afgebroken) en staat nu ergens in Rotterdam.

Joop Korenat, nu 94 jaar en woonachtig in het Catharina Gasthuis in Brielle, heeft meegeholpen om de gevonden kisten met munitie (na de explosie) te openen om na het slopen van grote granaten van wel 70 cm (slaan tegen betonnen paaltjes!!!) de punten weg te gooien. De zware koperen hulzen van 4,5 kg waren een leuke bijverdienste. Met het kruit hebben ze nog de nodige jongensstreken uitgehaald.

Willem Hoogwerf (88) was 13 jaar toen hij met zijn ouders op bezoek ging bij zijn oom en tante in Heenvliet. Toen ze daar net aangekomen waren, hoorden ze een voortdurend daverend geluid. Dat waren de explosieven. Als kind vond hij dat een prachtig gezicht. Nadien werd het geheel afgesloten voor (potten)kijkers.Op mijn vraag waarom het kerkhof van Heenvliet onder water stond, had hij denkelijk het juiste antwoord. De Duitsers waren al jaren bang dat er vliegtuigen zouden landen en hebben veel polders door het open zetten van de sluizen onder water gezet tot Zuidland aan toe. Nadien heeft men na de drooglegging nog veel niet ontplofte munitie gevonden.

Door de Duitsers is bij Zwartewaal Dammenweg een nepvliegveld aangelegd en een TOBRUK bunker gebouwd aan de Groene Kruisweg/afslag naar Hellevoetsluis. Dat stond vorige week inde krant beschreven door Aart v.d.Houwen van het Streekarchief in Brielle. Leuk te lezen dat de Engelsen het door hadden en het bombardeerden met houten bommen! De

TOBRUK bunker heb ik na mijn verhuizing in 1970 vanuit Amsterdam nog vele jaren zien staan. Een dame die er vlakbij woont, beweerde dat die bunker er nog steeds is. Dus ben ik er heen gegaan en zowaar……die staat er al bijna 80 jaar en wordt zo langzamerhand een museumstuk. De schuttersopening is nu een bloemenbak geworden. Over de brug heeft een soortgelijke gestaan, maar die is echt gesloopt.

Ik heb nog stof genoeg voor een slotverhaal in een volgende editie. Vooral het verhaal van weduwe Bronder-van Marion is interessant. Zij woont in bij de Rozenhoek in Hellevoetsluis.

Rinus Boshuisen, Zwartewaal

(Heeft u nog nieuws? Bel 0181-661560 of mail naar: mpboshuisen@hotmail.com

Kommer de Gruyter
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant