Afbeelding

Historische vlaggen in Rockanje bij het 800-jarig bestaan

Algemeen 534 keer gelezen

De gemeentevlag van Rockanje is voor de viering van het 800-jarig bestaan door het comité 800 jaar nieuw leven in geblazen. Andere gemeenten hadden al langer een eigen vlag, maar Rockanje kreeg die pas in 1963: de bekende zwart-wit-geel-groene vlag. De vlag deed dienst tot 1980, het jaar van de fusie met Oostvoorne en Tinte.

Oudere Rockanjenaars ervaren deze vlag nog steeds als modern en weinig historisch. Want zij herinneren zich uit hun jeugd een andere vlag: eentje met het wapen van Rockanje, die aan het gemeentehuis wapperde bij het veertigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, in 1938, en bij de Bevrijding, in 1945.

Jubileumvlag

Ook Rockanjenaar Bouwe Klok moest steeds denken aan de vlag waar ook zijn ouders het later nog over hadden. Hij vatte – na veel positieve reacties op de facebookgroep Rockanje in Vroeger Tijden – het plan op om voor 29 juni de jubileumvlag uit 1938 opnieuw te laten maken. Maar: hoe had die vlag er precies uitgezien? Gelukkig doken er foto’s op uit 1945 waarmee het Wim Knöps lukte een tekening te maken met exact hetzelfde wapen als in 1938 op de vlag te zien was.

Klok kwam intussen steeds meer te weten. De secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde, Marcel van Westerhoven, wist te vertellen hoe de vork in de steel zit: ‘Het gaat hier om een zogenaamde defileervlag, inderdaad uit 1938. Defileervlaggen zijn speciaal ontworpen voor de jeugdhulde, het defilé, op 6 september 1938 op de Dam in Amsterdam ter ere van het veertigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Elke gemeente stuurde een delegatie van de plaatselijke jeugd, die een defileervlag van de gemeente bij zich had. Je moet je dus voorstellen dat 's avonds de Dam vol stond met tieners uit bijna alle gemeenten van Nederland, die zo'n 1.000 vlaggen bij zich droegen. Dat zal een indrukwekkend gezicht geweest zijn.’

Vast stramien Van Westerhoven: ‘Er waren 's ochtends eerst plaatselijke ceremonies bij het raadhuis. Daar overhandigde de burgemeester de vlag aan de leider van de delegatie. Na afloop van het defilé op de Dam werd aan elke vlag een speciaal oranje wimpeltje bevestigd om bij terugkomst in de gemeente te kunnen bewijzen dat men had deelgenomen.’ In de Nieuwe Brielsche Courant van 30 augustus 1938 staat een advertentie van de Oranjevereniging Rockanje, over de nationale jeugdhulde met de defileervlag.

Marcel van Westerhoven vertelde ook meer over het ontwerp van deze vlag. In 1938 hadden maar weinig gemeenten een eigen vlag: ‘Er moest toen snel een vlag komen. Die werd gemaakt door de firma Vlisco in Helmond, volgens een vast stramien: de provinciekleuren, meestal in horizontale banen, met in de bovenhoek het wapen van de gemeente. De doeken waren 1,4 bij 1,4 meter, en aan drie zijden voorzien van franje in de provinciekleuren. Voor Rockanje leverde dat dus een defileervlag op in twee banen, rood en geel, met de twee schuin gekruiste witte bloemen uit het oude wapen van Rockanje op een zwart vierkant.’

Banier 
De vlag werd vermoedelijk nog tussen 1945 en 1963 gebruikt, maar helaas bleef het een gelegenheidsvlag, en werd het nooit de officiële gemeentevlag. Dit type vlag is eigenlijk ook meer een banier: te kwetsbaar voor dagelijks gebruik en in de wind wappert hij niet echt lekker. Streekarchivaris Bob Benschop heeft met de informatie van Van Westerhoven nog een foto van een vergelijkbaar exemplaar van de defileervlag van Oudenhoorn uit 1938 achterhaald. Zo kon Bouwe Klok bij de Dokkumer Vlaggencentrale een historisch verantwoorde, nieuwe versie van de Rockanjese defileervlag bestellen.

Zolang de voorraad strekt, is de vlag uit 1938 voor 20 euro per exemplaar bij Bouwe Klok verkrijgbaar (tel. 06 12197449 of e-mail: boudewijnklok@gmail.com).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant