Afbeelding
Koop Lokaal

Noordzij Brielle BV Roy Noordzij: “loodgieten is echt een leuk vak”

Algemeen 1.331 keer gelezen

Brielle - Al vanaf dat hij een jongetje van twaalf was, ging Roy mee met de monteurs van het bedrijf van zijn vader en hielp hij mee met karweien, wanneer hij vrij was van school. En nog steeds doet hij het werk met veel plezier. 

Het woord ‘loodgieten’ doet het vak trouwens te kort. Dat slaat nog op vroeger toen loodgieters nog lood goten om buizen en pijpen dicht te maken, iets wat sinds 1960 niet meer mag nadat gebleken was dat lood erg giftig is. De officiële naam van de opleiding die hij volgde is ‘installatietechniek’. En dat beslaat een heel breed vakgebied. 

Zijn bedrijf verzorgt alles wat met drinkwater, riolering, verwarming, ventilatie en sanitair te maken heeft en daar hoort ook de aanleg van warmtepompinstallaties, zonnepanelen en airconditioning bij. Het aanleggen van warmtepompinstallaties gebeurt de laatste jaren natuurlijk steeds vaker. Meestal bij nieuwbouwwoningen. Het kan ook bij oudere huizen, maar dan moet er eerst aan heel wat voorwaarden worden voldaan en daar zitten heel veel haken en ogen aan. Elektrisch installatiewerk hoort niet tot de werkzaamheden die zijn bedrijf doet. Dat doen andere bedrijven. 

Veelzijdig werk
Roy zou zich erg gaan vervelen als hij elke dag hetzelfde moest doen. Juist de veelzijdigheid van het werk trekt hem aan. "Iedere dag is weer anders. De ene dag leg je een complete warmtepompinstallatie aan, en de andere dag ga je naar iemand toe waar de kraan lekt en maak je diegene blij als dat weer verholpen is."

Vanochtend was hij bij iemand wiens zonnepanelen nog moesten worden aangesloten. "Op het moment dat je ziet dat de installatie gaat werken en de stroom gaat lopen, zie je dat je klant daar blij van wordt en daar word je zelf ook vrolijk van."

Nooit een stil moment 
In 2003 kwam hij in het bedrijf van zijn vader werken, dat al door zijn opa in 1962 opgericht was. En in 2009 kreeg hij de kans die je maar eenmaal in je leven krijgt aangereikt, namelijk om het bedrijf van zijn vader over te nemen. En sindsdien heeft hij nooit een stil moment gehad. Er is ontzettend veel werk in zijn vakgebied. Er blijven altijd dingen kapotgaan. Hij heeft de indruk dat het aantal loodgietersbedrijven minder is geworden dan een jaar of tien geleden en dat het werk daardoor is toegenomen. Gelukkig is er langzamerhand toch weer een redelijke aanwas van jonge mensen die het vak willen doen en hij vindt het heel belangrijk om deze jongens een stageplek te geven. Sinds 1 juni is er een jonge monteur in zijn bedrijf bijgekomen die de opleiding installatietechniek bij het Helinium heeft gedaan. Helinium doet ontzettend zijn best en hij is erg tevreden over de technische opleiding die jongens op deze school krijgen.

Het vak wordt er erg goed geleerd. Al de medewerkers die hij in dienst heeft, hebben goede opleidingen, tot aan 1e monteur. Roy: “Wij werken heel veel voor particulieren. Voor 90% in Voorne. Wie in een bouwput werkt, kan zich misschien af en toe een keertje misdragen, maar hier moet je klantgericht zijn, buiten dat je natuurlijk ook een goede vakman moet zijn. Wie bij mij wil komen werken, moet het ook heel leuk vinden om bij mensen over de vloer te komen en er plezier in te hebben om te zorgen dat voor hen alles op rolletjes loopt.”

Normaal gesproken doet Roy nooit aan reclame. Zijn knalgele bedrijfsauto’s moeten de naam van zijn bedrijf uitdragen en natuurlijk bovenal het vakwerk dat door de monteurs wordt afgeleverd. Maar voor Briels Nieuwsland heeft hij nu graag een uitzondering gemaakt.

Noordzij Brielle
’t Woud 45
3232 LN Brielle
0181-412657
info@noordzij.nl
https://www.noordzij.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant