Afbeelding

29 juni is het Vlagdag 2020!

Algemeen 973 keer gelezen

Rockanje - Volgende week maandag is het zover; Vlagdag 2020! Een nieuwe traditie die in het leven geroepen is naar aanleiding van het 800 jarig bestaan van Rockanje. 

Dit bijzondere lustrumjaar werd op 1 januari 2020 met een nieuwjaarsduik met 800 man afgetrapt. Corona leek roet in het eten te gooien en zo werden ze genoodzaakt tot een alternatief programma. 

De tijd kan niet teruggedraaid worden, dus ze zetten het feestjaar gewoon nogmaals in: op 29 juni om 11:00 uur zal Burgemeester de Jong de Rockanje-vlag hijsen op het Dorpsplein. Hij zal vooraf samen met een aantal leden van muziekvereniging ´Ons Genoegen´ en het Comité 800 jaar Rockanje vanaf het gemeentehuis in optocht naar het Dorpsplein lopen. Volgens de noodverordening die nog geldt, mogen er 30 mensen bij zijn, maar corona heeft ook iets moois gebracht! Iedereen kan inmiddels thuiswerken en dus zullen we geheel volgens deze tijd de ceremonie naar u toebrengen middels een livestream via Facebook. Via de pagina ´800 jaar Rockanje´ kunt u vanuit huis, uw werk of welke locatie u wilt er bijzijn. 

Tijdens de toespraak van burgemeester de Jong wordt ook bekendgemaakt welke straat de straatprijs gewonnen heeft! De straatprijs is voor de straat die de meeste vlaggen heeft hangen op 29 juni; dit is zowel procentueel als absoluut. De afgelopen weken werd het straatbeeld in Rockanje steeds feestelijker; met de dag werden er meer vlaggen gehesen, bijzondere samenwerkingen verrezen. Straten die volgens de normering te klein waren hebben zich gezamenlijk opgegeven. Een mooi voorbeeld hiervan is de St. Annapolder. Davy Smolenaars, bewoner van de Schapengorsedijk; ´Een paar jaar geleden hebben wij een nieuwjaarsborrel voor de bewoners van de Voet of Kraagweg, Duindijk en tussenliggende stukje Schapengorsedijk. Sindsdien zijn er meerdere borrels geweest en nu doen wij gezamenlijk mee aan de winactie!´. Bij het inrijden van de Zeeweg vallen de vlaggen ook op. 

Bij Cafetaria Rockanje hangen er zelfs twee: ´Wij zijn zo trots op Rockanje. Eén vlag staat symbool voor de álle inwoners en één vlag symbool voor het samenbrengen van alle buren op de Zeeweg.´ Eén blik in de Dorpsweg en je ziet meer ondernemers met vlaggen. Marco, van de IJssalon vertelt vol overgave onder zijn vlag over zijn speciaal ontwikkelde Rockanje-ijs: duindoorn-ijs op een groen hoorntje. 

Daar waar de Prunuslaan een aantal weken geleden duidelijk voorop lag, worden stilletjes grote inhaalslagen gemaakt door andere straten. Via het mailadres 800jaarrockanje@gmail.com kan je straat opgegeven worden om mee te dingen. De aanmeldingen lopen aardig binnen. 

Buurdorp Oostvoorne viert als een goede buur het feest al goed mee. De straten kleuren daar ook steeds meer met rood-wit-gele vlaggen. Het is een feestelijk gezicht in de hele regio. Deze week verschijnt ook de Westvoornaer; een special over Rockanje, haar natuur, geschiedenis en het ontstaan van de vlag. De vlag is nog steeds te koop bij de Readshop. Het is duidelijk; 800 jaar Rockanje leeft. En nu de samenleving de komende tijd voorzichtig steeds meer van het slot afgaat gaat het nóg meer leven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant