De Stenen Baak met op de voorgrond de kogeloven (Foto: Madeleine de Haas)
De Stenen Baak met op de voorgrond de kogeloven (Foto: Madeleine de Haas) Madeleine de Haas.

Wandelen op Voorne-Putten: Boten en Bakens

Algemeen 175 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan.

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. Deze week lopen we de 20,5 km lange boten en bakens route. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Boten en bakens
De route begint in Brielle. De vestingstad Brielle is een eldorado voor liefhebbers van monumenten. De stad heeft er ruim 400. De vestingwallen, grachten en ravelijnen zijn nog geheel intact. Samen met de historische binnenstad beleeft u opnieuw de Middeleeuwse tijden.

Moderne vesting
Nadat de Spanjaarden in 1572 uit Brielle waren vertrokken, werden de Middeleeuwse stadsmuren door de geuzen vervangen door een moderne vesting. De stervorm is een ontwerp van Willem Paen en Menno van Coehoorn. In 1713 was het project klaar en sindsdien is er vrijwel niets veranderd. Om die reden behoren de verdedigingswerken tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland De vestinggordel heeft negen bastions en vijf ravelijnen en is gerestaureerd tussen 1972 en 1975. Het is mogelijk om de wallen in zijn geheel rond te lopen en te bezichtigen. Naast de muren zijn er ook diverse gebouwen in de binnenstad die een militaire functie hebben gehad, zoals het arsenaal, de turfloods en de oude provoost (militaire gevangenis).

Stenen Baak
Over de vestingwallen lopend verlaat je de stad. Terwijl je de pleziervaart op het Brielse Meer gadeslaat, kom je bij de Stenen Baak. In 1630 bouwde Maerten Cornelis Paeyse, de stadstimmerman van Brielle in opdracht van de stad een vuurtoren bij de toenmalige monding van de Brielse Maas. De Stenen Baak voorkwam dat de schepen op de zandbanken liepen op hun weg naar de handelssteden.In de 18e eeuw kreeg het gebied rondom de vuurtoren ook een militaire functie. Om aanvallen vanuit zee te voorkomen werd een kunstbatterij aangelegd met diverse gebouwen en maar liefst 22 kanonnen van 36 pond. Het was een van de zwaarste kustbatterijen die aangelegd werden door contralleur Van der Graaf, maar zo werd wel de toegang tot de Mond van de Maas goed verdedigd. De vuurtoren heeft tot 1850 dienst gedaan, de batterij werd in 1981 opgeheven.

Rijksmonument
Aan het eind van de 20e eeuw werd de vuurtoren een rijksmonument. De Rijksgebouwendienst, het recreatieschap en de gemeenten Westvoorne en Brielle besloten de vuurtoren en het gebied eromheen te restaureren. De Stenenbaak is van april t/m oktober te bezichtigen en de kustbatterij is in ere hersteld. Ook staat er binnen de omwalling een replica van de voormalige kogelgloeioven. De kogelgloeioven is in 1957 herbouwd volgens vroegere gegevens. Bij een vijandelijke inval werden stalen kogels in de oven verhit en vervolgens afgeschoten op de houten schepen van de vijand.

Brielle
Via het Kruiningergors en het Geuzenbos loop je om het Brielse Meer heen. Je volgt de route langs het water en neemt bij De Krabbeplaat het voetveer naar Brielle. Via de vestingwallen loop je het centrum in, waar diverse cultuurhistorische punten te bezoeken zijn. Grote blikvanger is de Grote of Sint Catharijnekerk. Als zovele kerken in het deltagebied bleef hij onvoltooid; alleen het driebeukige schip en een deel van de massieve toren kwamen tussen 1462 en 1482 gereed. Onder het grasveld liggen de funderingen verborgen van dat deel van de kerk dat nooit gebouwd is. In de toren van de kerk hangt een bijzonder carillon. Dit telt 47 klokken, waarvan er een aantal werd gemaakt door de beroemde klokkengieter François Hemony. De toren zelf is 57 meter hoog en tot ver in de omtrek te zien. Eenmaal boven heeft u een spectaculair uitzicht op de Brielse vestingster.

Ben je uitgekeken, dan verlaat je het centrum en zoekt je auto of ander vervoersmiddel bij het startpunt weer op.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant