Lindsay Pelt en Cris Vaudo, de drijvende krachten achter het aanbod van de bieb
Lindsay Pelt en Cris Vaudo, de drijvende krachten achter het aanbod van de bieb

Veilig cursussen organiseren in corona-tijd

Algemeen 195 keer gelezen

In corona-tijd veilig een cursus organiseren, hoe doe je dat...? Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta vond een manier.

Na het verdwijnen van de Volksuniversiteit nam Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta een aantal jaar geleden het organiseren van cursussen voor de regio Voorne op zich. In corona-tijd is dat nu ineens een stuk lastiger. Want hoe zorg je ervoor dat je een cursus aan kunt bieden volgens de RIVM-richtlijnen en dat deelnemers zonder zorgen kunnen deelnemen? Dat is nog best een opgave. Lindsay Pelt en Cris Vaudo, de drijvende krachten achter het aanbod van de bieb, lichten toe hoe ze dit aanpakken.

Aan de slag
‘Toen de overheid aangaf dat er voorzichtig weer dingen opgestart mochten worden, zijn we direct aan de slag gegaan met het uitwerken van een manier om op veilige wijze cursussen te geven. Daar komt best wat bij kijken. Hoe richt je een ruimte in op zo’n manier dat altijd anderhalve meter afstand kan worden gehouden? Hoeveel mensen kunnen we dan veilig kwijt? Daar zijn we mee aan de slag gegaan’, vertelt Lindsay.

Cris vult aan: ‘Inmiddels hebben we een richtlijn opgesteld met als basis de anderhalve meter. Daarnaast wordt er extra schoongemaakt tussen de cursussen door, zijn er in alle ruimtes ontsmettingsmiddelen aanwezig en uiteraard wordt er continu geventileerd. Ook de docenten worden geïnstrueerd om continu afstand te houden. En bij klachten geldt natuurlijk altijd, blijf thuis.’

Schrappen
Lindsay: ‘Het betekende wel dat we flink hebben moeten schrappen in ons aanbod. Er is extra tijd ingepland tussen het einde van de ene cursus en het begin van de volgende, zodat cursisten elkaar niet tegen komen aankomst of vertrek. Dat betekent dat je minder cursussen op een avond kunt geven. Toch wilden we perse een goed cursusseizoen aanbieden in onze regio. De persoonlijke aandacht en begeleiding wordt altijd erg gewaardeerd en in het voorjaar moesten we veel cursisten teleurstellen toen op stel en sprong alles geannuleerd moest worden. Wel hebben we ons nu gericht op een minder groot aanbod met cursussen op gebied van taal, kunst en cultuur en lichaam en geest.‘ Inmiddels is er, naast een goede werkwijze, ook een afwisselend aanbod gereed. Dit is terug te vinden op www.bibliotheekzuidhollandsedelta.nl.

’We hopen natuurlijk op een leerzaam, mooi, maar vooral gezond seizoen. Aan ons ligt het niet, lacht Cris. ‘En mochten mensen vragen hebben over onze werkwijze, of over iets anders, dan kunnen ze altijd contact opnemen per telefoon of e-mail.’ vult Lindsay snel nog aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant