Voorgestelde locatie voor een van de twee turbines op de landbouwgrond ten oosten van de N57
Voorgestelde locatie voor een van de twee turbines op de landbouwgrond ten oosten van de N57

Windturbines langs de N57 in Brielle gaan 9 Megawatt energie opwekken

Algemeen 417 keer gelezen

Brielle –Brielle gunt het project voor het realiseren van 9 Megawatt energie door middel van twee windturbines langs de N57 aan twee agrarische ondernemers in de Ondernemingspolder.

De twee mogen nu hun plannen verder ontwikkelen en de ruimtelijke procedures gaan doorlopen. Er zullen twee turbines worden geplaatst op de landbouwgrond langs de N57: één aan de oostzijde en de ander aan de westzijde. Kinderspeelparadijs ‘De Ballebak’, dat ook een plan indiende, viel af.

Energie voor 6000 huishoudens
De turbines krijgen elk een capaciteit van 4,5 Megawatt en hebben een ashoogte van 155 meter. Met de opgewekte energie kunnen rond de zesduizend huishoudens in hun jaarlijkse energiebehoefte voorzien. Dat is genoeg voor bijna alle huishoudens in Brielle, zij het met de kanttekening dat de energiebehoefte van huishoudens slechts 1/5 van de totale energiebehoefte bedraagt.

De turbines zullen zo dicht mogelijk langs de N57 worden gerealiseerd, zodat de impact op de omgeving zo klein mogelijk is. De ondernemers hebben het voornemen één euro per opgewekte MWh te gaan bijdragen aan een zogenaamd ‘gebiedsfonds’ waaruit geld beschikbaar wordt gesteld voor (duurzame) projecten in de omgeving. Het beheer van het gebiedsfonds zou kunnen worden uitgevoerd door de gemeente, dorpsraad, of een burgercoöperatie. Er bestaat overigens nog geen wettelijke grond om zo’n gebiedsfonds af te dwingen.

Eis van de provincie
Het opwekken van duurzame energie is een eis van de provincie. Brielle kreeg de doelstelling om vóór 2023 minimaal 6 Megawatt windenergie te realiseren op de locatie Ondernemingspolder. Ondernemers of burgerinitiatiefnemers werden door de gemeente uitgenodigd om daarvoor met plannen te komen. Een van de eisen was dat de omgeving zo veel mogelijk zou moeten kunnen meeprofiteren en participeren. Zelf wilde het Brielse college het draagvlak vergroten door het eigendom voor minimaal 25% terecht te laten komen bij de lokale gemeenschap. De plannen die de twee organisaties indienden, werden op verzoek van de gemeente vergeleken door adviesbureau Arcadis. De conclusie van dit bureau was dat beide ingediende projecten aan de eisen voldeden en de keuze voor één van hen een politieke keuze zou zijn.

De niet gekozen kandidaat, kinderspeelparadijs ‘De Ballebak’, had het voornemen één windturbine te realiseren met een capaciteit van 6 megawatt, te plaatsen op het grondgebied van recreatieschap Voorne-Putten. Deze zou het startpunt vormen voor een recreatiepark, met een klimbos, een recreatieweide en een waterpark. De windturbine zou volledig lokaal eigenaarschap kennen, omdat na toekenning van de vergunning, alle aandelen naar de lokale Coöperatieve Vereniging Voorne-Putten Energie (VPE) zouden gaan. In de statuten van VPE staat dat een groot deel van het exploitatiesaldo wordt geschonken aan de gemeenschap.

Brielle koos uiteindelijk voor het plan van de twee agrarische ondernemers. Als reden daarvoor noemt het college de hogere energieopbrengst (9 in plaats van 6 Megawatt), en de voorgestelde mogelijkheid het project te combineren met een zonnepanelenveld. Dat is efficiënter. Wind en zon leveren op andere momenten energie, en voor beide kunnen dezelfde kabels worden gebruikt. Het lokaal eigenaarschap wordt daarnaast beter gegarandeerd, omdat 25% van het benodigde kapitaal tegen een bepaalde rentevergoeding zal worden opgehaald via obligaties of leningen van omwonenden en de omliggende bedrijven op Seggelant. Overigens zal VPE in het uiteindelijk gekozen plan ook een aandeel krijgen dat 25% bedraagt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant