Afbeelding
Wie wat bewaart...die weet wat!

Gesol met een kind

Algemeen 235 keer gelezen

In oktober 1740 stapte een kind het stadhuis van Brielle binnen. Het was een 10-jarig meisje en ze heette Antonia. Zij was afkomstig uit het plaatsje Hoeven, nabij Oudenbosch. Haar vader, de sergeant Willem van der Meulen, had in Brielle in garnizoen gelegen toen hij kwam te overlijden. Haar stiefmoeder had het meisje daarop naar Brielle gestuurd om opgenomen te worden in het weeshuis. Maar zo liet het stadsbestuur zich niet gebruiken! 

Onderzoek wees uit dat het kind in Heusden was geboren en nooit in Brielle had gewoond en dus geen enkel recht had om in het weeshuis te worden opgenomen. Antonia werd onder begeleiding van een militair terug gestuurd en kreeg een brief mee waarin in duidelijke bewoordingen verteld werd dat Hoeven voor zijn eigen weeskinderen moest zorgen. Een maand later was het meisje echter terug in Brielle; de stiefmoeder wilde haar ook niet. Het stadsbestuur was ‘not amused’ en stuurde het kind onmiddellijk retour met een brief op nog hogere poten waarin gedreigd werd om de Staten Generaal in te schakelen. 

Twee weken later kwam een reactie. De dorpsbestuurders schreven dat het kind buiten hun weten om naar Brielle was gestuurd en zij waren bereid de kosten voor de opvoeding te dragen, daarmee hoefde Brielle zich niet te bemoeien. Net toen het stadsbestuur deze zaak achter zich meende te laten dook Antonia voor de derde keer op en leverde de kapitein Celius haar op het stadhuis af. Het stadsbestuur was verbijsterd en stuurde het kind voor de derde keer terug naar Brabant. Opnieuw met een dreigende brief om zorg te dragen voor het weeskind. Helaas zwijgen de Brielse archieven over het vervolg van dit gesol met een kind.

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant