Ben Wessels en Johan Schipper
Ben Wessels en Johan Schipper

Herdenking deportatie Joodse medeburgers

Algemeen 252 keer gelezen

Brielle - In verband met alle beperkende maatregelen betreffende de Corona heeft de Stichting Behoud Synagoge Brielle besloten om de jaarlijkse herdenking, ook met een kleine groep zoals ze van plan waren, dit jaar niet door te laten gaan.

Tijdens de jaarlijkse herdenking worden alle namen genoemd van de 45 Joodse medeburgers die in augustus en oktober 1942 van Voorne-Putten werden weggehaald en vermoord in de kampen Auschwitz, Sobibor, Bergen-Belsen of een van de kampen in Midden-Europa. De oude mevrouw Philipse was 97 jaar en de jongste Guus Katan nog maar 7 jaar.

Zoals inmiddels bekend werden voor ieder van hen Stolpersteine gelegd, die u kunt zien voor de huizen waar ze woonden: 21 in Brielle, 6 in Oostvoorne, 1 in Hellevoetsluis, 3 in Heenvliet, 5 in Spijkenisse en 9 in Zuidland. Vijfenveertig namen op vijfenveertig stenen. Wilt u meer informatie over de families, dan kunt u die vinden in de lesbrieven voor de scholen op www.desjoelbrielle.nl

Bij die jaarlijkse herdenking wordt hun naam genoemd en voor ieder van hen een kaars aangestoken. Dan branden er vijf en veertig kaarsen. Nu de Herdenking niet door kan gaan en u niet naar de Sjoel aan de Turfkade kunt komen, vragen ze u om op 27 of 28 oktober thuis een kaars aan te steken.
Dat kan vanaf vijf uur in de middag. Het moment waarop ze met het trammetje naar Loods 24 in Rotterdam werden gebracht en daar moesten wachten op wat over hen zou worden beslist.

Omdat we hen niet kunnen en willen vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant