Afbeelding
Wie wat bewaart..... die weet wat!

DNA liegt niet

Algemeen 206 keer gelezen

Afgelopen week kreeg het Streekarchief een bezoeker uit Mexico. Diens voorouder was in 1846 geboren in Hellevoetsluis en via Amsterdam en Noord-Amerika terecht gekomen in Mexico. Hijzelf had tijdens een reis door voormalig Joegoslavië een Nederlander ontmoet die hem nu door Nederland vergezelde. Samen waren zij op zoek naar de ‘roots’ van de Mexicaan. 

Guillermo was altijd al benieuwd geweest naar zijn oorsprong en had daarvoor zelfs een DNA-test gedaan. Daarbij was zijn DNA vergeleken met een wereldwijde databank. Het resultaat was dat hij veel voorouders in de omgeving van de Baltische staten zou hebben. Vanuit Mexico ligt Nederland daar natuurlijk niet ver vandaan, maar waarschijnlijk was er sprake van een foutje. De familienaam De Wit (uitspraak: Dewiet) laat daarvoor weinig ruimte voor twijfel. 

Nu was hij dus op het Streekarchief en kon hij de geboorteakte van zijn voorvader Frederik Hendrik de Wit inzien. Frederik Hendrik was geboren als zoon van Frederik de Wit en Pieternella de Rooij, beiden geboren en getogen in Hellevoetsluis. Zijn vader was timmerman en later commandeur op de marinewerf, zijn moeder was de dochter van een scheepstimmerman. Zijn ene zus trouwde met een marinier, een andere met een zeeman en zijn broer werd schrijver op de werf. Zijn grootvader Andries de Wit had eveneens gediend bij de marine. Hij was in 1794 schieman, oftewel een officier die het toezicht hield op de tuigage van het schip, aan boord van het marineschip “Scipio”. 

Dat jaar trouwde hij in Hellevoetsluis met de dochter van een zeeloods, eveneens uit Hellevoetsluis. Kortom, een puur Hollandse marine familie. Althans, dat leek het nog steeds. In de huwelijksakte bleek hij ‘exotischer’ dan gedacht: hij was namelijk geboren in Koningsbergen, het huidige Kaliningrad aan de Baltische Zee. 

Aart van der Houwen (aa.vander houwen@streekarchiefvp.nl)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant