Er worden regelmatig excursies georganiseerd
Er worden regelmatig excursies georganiseerd

Sociëteit “Ons Genoegen" viert 100-jarig bestaan op later tijdstip

Algemeen 673 keer gelezen

Oostvoorne - Het ontstaan van de sociëteit “Ons Genoegen” startte begin 1920. Een aantal notabelen van het dorp Oostvoorne wilden, net als de burgers in Oostvoorne, ook wel eens een biertje of iets sterkers drinken op een gezellige avond waar men onder gelijkgestemde heren gezellig kon samenzijn.

Zo werd de Soos op 9 november 1920 opgericht waar de heren konden kaarten en biljarten. Een naam geven in die tijd was niet nodig, er was er maar één. Pas later, toen er een zogenaamde “boerensoos” bij kwam, werd het al snel de “Heren Soos” genoemd.

Eenmaal per week kwamen de heren bij elkaar in Hotel ”De Man”, onder streng beding dat er die avond geen andere gasten in het café gedeelte zouden worden toegelaten. In 1960 werd het 40 jarig bestaan gevierd. Heel lang bleef de Soos op dat adres gevestigd, maar door allerlei omstandigheden moest men na de oorlog een ander onderkomen zoeken en werd er nogal eens een keertje verhuisd .

In de loop van de jaren na de oorlog vond men zo onderdak in verschillende horecagelegenheden zoals “Hof Van Voorne”, “Buiten lust”, “Berkenrode”, De Nieuwe Dam”, “Centraal”, “De Herberg en toen weer terug naar hotel “De Man. Hier in Hotel “De Man” werd ook het 75-jarig bestaan gevierd met als voorzitter de heer Aat Witter. We weten uit een interview uit die tijd dat de Soos zich helemaal thuis voelde in hotel “De Man”, maar daar ontbrak wel een biljart.
Tegenwoordig zetelt de heren sociëteit in hotel “ ’t Wapen van Marion” waar de Soos gebruik kan maken van een biljart. Nu anno 2020 is alles anders, De notabelen van weleer zijn vervangen door oude zeebonken, onderwijsmensen, politiemensen, gemeenteambtenaren, herenboeren, brandweercommandanten, industriemannen enz. Dit jaar richt de heren sociëteit zich op de viering van het 100-jarig bestaan op 9 november 2020. Door het coronavirus zal deze viering op een later moment worden gehouden.

Het is nog steeds een levende vereniging, waarvan het merendeel van de leden regelmatig op de bijeenkomsten verschijnt om te bridgen, klaverjassen en zo mogelijk te biljarten of gewoon te praten en wat te drinken. Ook organiseren ze regelmatig een excursie naar bezienswaardigheid, museum of een lezing. Zo zijn ze ook al eens in de Tweede Kamer geweest om maar een voorbeeld te noemen.

Zodra het weer kan, zullen er vast en zeker weer excursies georganiseerd gaan worden.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant