Afbeelding
Ziggurat / Grizli Studio | Het Visualisatiebureau

De eerste paal van De Hofstee wordt binnenkort geslagen

Algemeen 452 keer gelezen

Spijkenisse - Aan de rand van Spijkenisse, achter Maaswijk, wordt binnenkort de eerste paal geslagen voor De Hofstee.

'Ouders vragen om kinderen, kinderen niet om ouders', zegt Arie Korengevel, één van de ouders die het initiatief hebben genomen tot oprichting van Stichting De Hofstee en de bouw van de woonvoorziening. 'Als je kinderen hebt, moet je ook bereid zijn om je in te spannen voor hun geluk.' Arie heeft zelf een zoon met een verstandelijke beperking en weet als geen ander hoe belangrijk aandacht en inzet is voor deze kwetsbare doelgroep.

De zoon van Arie woont in De Marahoek, een voorziening voor acht mensen met een verstandelijke beperking. Het huis zelf voldoet maar de locatie is niet geschikt voor de bewoners. In de naaste omgeving staan een aantal flats en het is buiten vaak onveilig voor de bewoners. Met regelmaat worden ze uitgescholden en onheus bejegend. De omgeving is onplezierig en onveilig. De bewoners snappen vaak niet wat mensen tegen hen zeggen (schelden) en worden daar onrustig van. Bovendien ligt de Maraboehoek naast een grote verkeersader in Spijkenisse. Dat beperkt de mogelijkheden voor de bewoners om naar buiten te gaan, terwijl dit voor hen zo belangrijk is. Buiten zijn om te ontspannen en te ontstressen is essentieel voor iemand met een verstandelijke beperking. Tenslotte, de dagbesteding voor de bewoners wordt verzorgd op een andere locatie en door externe partijen. Dat brengt extra (vervoers)kosten met zich mee en de bewoners moeten zich schikken naar het programma van anderen.

De visie op wonen en dagbesteding voor mensen met een beperking is inmiddels veranderd. In zijn zoektocht naar een locatie waar de huidige visie wel uitvoerbaar is, komt Arie er achter dat de vraag naar een woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking in onze regio groter is dan het aanbod. Er is op Voorne-Putten zelfs een flinke wachtlijst. Zo ontstond in 2014 het ouderinitiatief om zelf een voorziening te bouwen waar niet alleen hun kinderen maar ook 12 anderen een sfeervol thuis en dagbesteding krijgen. In 2018 komt de locatie aan de Drogendijk 26 in beeld. De gemeente gaat akkoord met de verkoop van de grond en de bouw van de woonvoorziening. De opstallen zijn gesloopt en na zes jaar voorbereiding, gaat op 4 december a.s. de eerste officiële paal geslagen worden. Het gebouw zal medio 2021 opgeleverd worden.

De woonvoorziening wordt een circulair en energieneutraal gebouwd met zonnepanelen en wellicht een warmtepomp. Iedere bewoner heeft een eigen kamer, niet alleen om te slapen maar ook om ongestoord op zichzelf te kunnen zijn. De kamers zijn verdeeld over twee woongroepen. Iedere woongroep heeft een eigen keuken, woonkamer en wasruimte. De doelgroep bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking. Het gaat om mensen met een ZZP-indicatie: VG (verstandelijke gehandicapten)4, VG5, VG6 en VG7. De nieuwbouw zal geschikt zijn om ook ZZP (zorgzwaarte pakket) VG8 (met rolstoel) een plek te bieden. Arie: 'We zijn nu bezig om de wachtlijst af te werken dus als iemand belangstelling heeft, dan kan die zich altijd bij ons aanmelden.' Aanmelden kan via info@stichtingdehofstee.nl.

De bouw wordt bekostigd met een hypothecaire lening, huurinkomsten en PGB-bijdragen zorgen voor de financiële continuïteit van de organisatie. Met Profila Zorg is een overeenkomst gesloten voor het inhuren van de begeleiding en de dagbesteding van de bewoners. De dagbestedingslocatie, die op een later moment wordt gebouwd, komt dichtbij het hoofdgebouw te staan. Er zijn al afspraken gemaakt met Staatsbosbeheer over het groenonderhoud in de eigen tuin en het omliggende recreatiepark. Daarnaast gaan bewoners ook groenten en fruit verbouwen en verkopen. De dagbesteding is in principe voor de eigen bewoners, maar als er plek is zijn ook mensen van buitenaf welkom.

De volgende uitdaging voor de stichting is geld bijeen krijgen voor de inrichting. U kunt daarbij helpen; kijk daarvoor op www.stichtingdehofstee.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant