Marjolein Brouwer en Veronique Stern
Marjolein Brouwer en Veronique Stern

Orange the World 2020: tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Algemeen 191 keer gelezen

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Nu is dat harder nodig dan ooit. Minstens één op de drie vrouwen heeft geweld meegemaakt in haar leven, dat betekent dat een miljard vrouwen en meisjes is geconfronteerd met fysiek, seksueel of psychisch geweld.

Daar moeten we iets tegen doen. In een gesprek met Veronique Stern, Erica de Rijke en voorzitter Marjolein Brouwer van Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg bespreken we de huidige stand van zaken. Erica geeft aan dat de Soroptimistclub hard aan de weg timmert om aandacht te vragen voor de acties tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. “Want vergeet niet dat het niet alleen vrouwen en kinderen betreft. En het gebeurt overal. In alle lagen van de bevolking. Niet alleen thuis, ook op het werk, op school. En wat te denken van internet-dating? Je schrikt er van hoeveel mensen hierdoor problemen ondervinden. Na de eerste kennismaking is het vaak al bal.” Dit jaar is het thema ‘Meld Geweld’. Ook op Voorne-Putten is van meer geweld sprake dan je in eerste instantie denkt.. “Niet iedereen durft een melding te doen”, vult Veronique aan. “Het duurt soms vele jaren eer iemand meldt wat er aan de hand is.” Marjolein voegt nog toe: “Er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, waar elke vorm van onvrijwillige seks gezien zal gaan worden als verkrachting, wat betekent dat de slachtoffers meer gehoord gaan worden.”

Orange the World 2020
In meer dan 90 landen wereldwijd wordt tussen 25 november (de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen) en 10 december (internationale mensenrechten dag) 16 dagen lang actiegevoerd tegen geweld tegen vrouwen. Nederland doet voor de 5de keer mee. UNWomen, ZontaNL en Soroptimisten richten zich op laagdrempelige toegang tot hulp voor vrouwen en meisjes die met geweld worden geconfronteerd. Het Orange Trust Fund is een wereldwijd fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te bestrijden. De kleur oranje, kleur van de dageraad, staat symbool voor een zonnige, geweldloze toekomst voor alle vrouwen en meisjes ter wereld. De Nederlandse campagne Orange the World wordt op 25 november a.s. afgetrapt in Arnhem. Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben toegezegd hieraan deel te nemen.

Boodschap
De Soroptimisten voeren met deze campagne actie met een concreet doel: Geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen. Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd. Het taboe op melden moet verdwijnen en voor iedereen moet duidelijk zijn waar je terecht kunt. Uiteindelijk zou er één gemakkelijk te benaderen meldpunt voor alle vormen van geweld moeten komen.

Gebouwen uitgelicht
De gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard, Westvoorne en Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg ondersteunen Orange the World krachtig. Er wordt waar mogelijk ingezet op bewustwording en hulp. Gebouwen in de gemeenten worden oranje uitgelicht: in Hellevoetsluis zijn dat het Prinsehuis, het Cultuurhuis en Molen Zeezicht, in Nissewaard de sequoiaboom op het Baljuwplein, in Brielle een van de bruggen en in Westvoorne cultureel centrum De Man.

Omarmen
We spreken met een jonge vrouw die vijf jaar geleden de stap durfde te zetten om te vluchten uit het huiselijk geweld. “Ik heb de stereotype fases doorstaan. Je houdt je mond, je vraagt niemand om hulp, hebt niemand om mee te praten, ik heb me geschaamd en ben bang geweest. Uiteindelijk toen ik echt niet anders meer kon en geen andere keus meer had, ben ik in de vrouwenopvang terechtgekomen. Het duurt heel lang eer je zo ver durft te gaan om uit de situatie te stappen. Bang voor de consequenties. Je hebt geen dak boven je hoofd, wat gebeurt er met mijn kinderen, je hebt geen inkomsten, je gezin en je droom valt uiteen, je hele wereld stort in. Maar de enige manier is echt om te gaan praten en hulp te vragen. Ik heb dat uiteindelijk gedaan, in de periode daarna heb ik de kracht gevonden om weer te gaan vechten voor mezelf en verder te gaan met mijn leven.”

Als dan eindelijk de stap naar buiten is gemaakt, wat dan, vragen we. “Wat ik helaas nog steeds zie, is dat een slachtoffer dat om hulp vraagt nog veel te vaak wordt losgelaten. ‘het is nu erg druk of er is niemand aanwezig, maakt u maar een afspraak’. Nee, iemand die om hulp komt vragen heeft een lange weg doorstaan, die mogen we niet weer wegsturen. Laten we slachtoffers van huiselijk geweld als het ware ‘omarmen’ en niet meer loslaten voordat iemand het overneemt. Als je iemand weer wegstuurt, is de kans groot dat je ze kwijt bent.”

De ervaringsdeskundige werkt nu zelf in de crisisopvang, geeft voorlichting en trainingen en helpt slachtoffers van huiselijk geweld. “Hoe diep de put ook is waarin je zit, er is altijd een uitweg. Je krabbelt weer op en ikzelf ben gaan studeren. Ik heb mijn ervaring omgezet in kennis en deskundigheid.” Op onze vraag wat er kan worden gedaan tegen geweld tegen vrouwen en kinderen krijgen we een stellig antwoord: “Vanaf het basisonderwijs moeten we kinderen van jongs af aan leren dat je ‘nee’ moet kunnen zeggen. We moeten kinderen leren om van zichzelf te houden, leren wat ze mogen eisen, leren wat grenzen zijn. Als je weet wie je bent en wat je wilt, kun je ook beter je grenzen stellen.”

Bied een veilige plek
Dit is een oplossing voor een betere toekomst, maar wat zouden we nu kunnen doen is onze slotvraag? “We zouden kunnen beginnen met het ontwikkelen van een sticker. Deze zouden mensen op hun raam/deur kunnen plakken als teken dat men bereid is om een veilige plek te bieden. Als er in iedere straat dergelijke ‘veilige plekken’ zouden zijn, dan durven vrouwen hopelijk iets makkelijker naar buiten te treden.”
Deze oplossing sluit prima aan op de vraag die in de petitie van Orange the World staat: er moet een laagdrempelig meldpunt komen voor alle vormen van geweld.

Wat kunt u doen?
Probeer nog beter kleine signalen te herkennen. Ga een laagdrempelig gesprek aan met die stille buurvrouw of dat angstige kind bij u in de straat, of die collega op uw werk. Veilig Thuis kunt u 24 uur per dag gratis bellen voor telefonisch advies, een melding of het delen van zorgen. Telefoon 0800 – 2000. Bel bij direct gevaar altijd 112!

Ook kunt u terecht op https://geweldtegenvrouwenmelden.nl

Er zijn op dit moment al 2960 handtekeningen binnen. Teken de petitie op https://www.orangetheworld.nl/petitie-orange-the-world-2020/

Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg is bereikbaar via voorneputtenrozenburg@soroptimist.nl

Soroptimisten
Soroptimist International is een wereldwijde organisatie van vakvrouwen die zich inzet voor de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes. Er zijn 75.000 Soroptimisten, verdeeld over ruim 3000 clubs in 122 landen. De eerste clubs ontstonden in de VS en Europa, nadat vrouwen zich in de Eerste Wereldoorlog onmisbaar hadden gemaakt in ziekenhuizen en scholen en zich niet terug lieten dringen in een thuisbestaan. Datzelfde proces herhaalde zich na de Tweede Wereldoorlog, tijdens de dekolonisatieprocessen in Azië en Afrika en na de val van het IJzeren Gordijn in Europa.

Club Voorne-Putten/Rozenburg
Soroptimistclub Voorne-Putten/Rozenburg is opgericht op 5 oktober 1991. De club telt ongeveer 35 leden met verschillende beroepen en leeftijden. Daarnaast zijn er goede contacten met de buurclubs Club Goeree-Overflakkee en Club Hoeksche Waard/IJsselmonde. Jaarlijks wordt een lokaal en/of een internationaal doel gekozen waarvoor fundraising plaatsvindt. De voorkeur gaat uit naar een kleinschalig doel waar de leden zich persoonlijk betrokken bij voelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant